Cei mai buni dintre cei buni
Au ajuns la vârsta majoratului sau au depăşit-o puţin. Sunt tineri, frumoşi şi deştepţi. Dar mai ales deştepţi! Au dovedit din plin inteligenţa şi conştiinciozitatea vreme de patru ani, cât au fost liceeni. Acum a venit rândul să culeagă laudele. Laurii muncii lor, după ce au ajuns şefi de promoţie! O parte din recunoaşterea acestui merit este şi faptul că se regăsesc în paginile acestui ziar.
Generaţia absolvenţilor făgărăşeani are cinci şefi de promoţie, câte unul la fiecare liceu în parte, iar anul acesta este primul în care ei primesc diplome de merit de la însuşi primarul Făgăraşului. ,,Am avut în vedere munca acestor liceeni, care după patru ani de şcoală au reuşit să obţină cele mai bune rezultate din liceul în care au învăţat. La fel se va întâmpla şi cu cei cinci şefi de promoţie din şcolile gimnaziale ale municipiului, dar aceştia vor primi diplomele de abia luna viitoare, când se va încheia anul şcolar pentru ei”, a explicat Sorin Mănduc.
Teodora Dodea – eleva de 10.00
O cheamă Dodea, poartă amprenta Radu Negru şi nu este coincidenţă de nume. Este chiar fiica Marianei Dodea, cadru didactic în această instituţie. Cu toate acestea, Teodora Dodea nu a călcat pe urmele mamei, ci mai degrabă a surorii sale. Îi place limba franceză pe care o predă mama sa, dar a terminat profilul real de ştiinţe ale naturii, având-o ca dirigintă pe profesoara Maria Pirău.
,,Mi-a plăcut mai mult biologia decât franceza şi am hotărât să mă fac medic. Un medic bun, sper eu! O să dau la Medicină la Târgu Mureş şi aş prefera medicina militară. M-am hotărât de ceva vreme asupra medicinei militare, aşa că, atunci când s-a produs accidentul aviatic din Apuseni în care o murit un medic militar rezident, nu am dat înapoi de teamă, ci m-a determinat şi mai mult să aleg asta. Şi sora mea este la Târgu Mureş, dar la farmacie. Şi ea a terminat la Radu Negru”, mărturiseşte şefa de promoţie a acestui colegiu.
În anul I de liceu tânăra a avut media generală 10.00, în anul II s-a bucurat tot de media 10.00. Anul III l-a încheiat cu aceeaşi notă, iar în clasa a XII-a a obţinut media 10.00. Aşa că media generală a şefei de promoţie de la Radu Negru (totalizând toţi cei patru ani de şcoală) este, evident, 10.00!
A împlinit 19 ani, iar până îşi va sărbători cea de-a 25-a aniversare va fi studentă la Târgu Mureş. La finalul acestui drum destul de anevoios, numele absolventei făgărăşene va fi în strânsă legătură cu specializarea de cardiologie.
Mădălin Manta – mecanic de succes
Are doar 19 ani, abia a terminat liceul, dar, dacă vede un motor de maşină făcut bucăţi, ştie să-l asambleze cu ochii închişi. Asta pentru că a absolvit profilul mecanic, specializarea mecanic-tehnician în transporturi, în cadrul Colegiului ,,Aurel Vijoli”.
Mădălin Manta este din Copăcel, mai are un frate de 7 ani, ambii părinţi lucrează în Combinat, iar în câteva zile el depăşeşte cu un an vârsta legală de la care se poate lua permisul.
,,Încă nu ştiu dacă voi urma o facultate, o să văd după ce se termină Bacalaureatul. Dar dacă merg mai departe, cu siguranţă o să-mi aleg tot un profil mecanic”, spune şeful de promoţie de la Vijoli.
Ultimii patru ani i-a petrecut în compania a 21 de colegi, câţi erau în clasa lui, printre care şi două fete, având-o dirigintă de directoarea adj. Elena Macarie. A fost cel mai bun la învăţătură din două clase terminale, câte numără în acest an instituţia de învăţământ.
Carina Stroe – specialistă în limba lui Goethe
În toţi anii de şcoală, şefa de promoţie de la ,,Doamna Stanca” a gândit în limba germană. Un dublu efort să înveţi într-o limbă de împrumut!
Carina Stroe ştie deja din clasa a XI-a ce vrea să facă în viaţă. De atunci a început să facă meditaţii pentru momentul în care va susţine admiterea la facultate.
,,Am terminat profilul socio-uman la secţia germană. Începând din clasa a XI-a la această specializare nu se mai face chimie, aşa că am început să fac pregătire în particular. Biologia, fiind mai uşoară, am învăţat-o singură. O să merg mai departe la Cluj la Farmacie, iar examenul de admitere constă în aceste două materii. După facultate, am decis să fac un masterat în nutriţionism, astfel că la terminarea studiilor o să am două specializări.”, mărturiseşte tânăra, care se poate lăuda cu o medie generală aproape de cea maximă, 9,98.
Carina şi-a urmat sora, cu sau fără intenţie, care a terminat tot la secţia germană de la Doamna Stanca, acum 5 ani. Dirigintă i-a fost profesoara de matematică Gieanina Sin. Ambii părinţi lucrează în cadrul armatei, la Centrul de Infanterie din oraşul nostru.
Mihai Molnar – strămutat pentru educaţie
Nu ştie încă pe ce cale să o ia în viaţă, nu s-a hotărât nici unde şi nici ce facultate să urmeze, dar ce a făcut până acum i-a asigurat aprecierea unui liceu întreg.
Mihai Molnar nu s-a născut la Făgăraş, dar a venit aici cu gândul să înveţe şi a ales Grupul Şcolar Dr. Ioan Şenchea. ,,Eu sunt din Reghin, judeţul Mureş. Părinţii şi cu fratele mei mai mic de 11 ani locuiesc încă acolo. Eu am stat în perioada liceului la un unchi din Făgăraş”, mărturiseşte cel mai bun elev al acestui liceu.
Nu a avut familia lângă el şi cu toate acestea a fost un tip sârguincios, aplecat spre carte şi nu spre distracţia oferită de un oraş străin în care nu-l supraveghea nimeni.
A urmat specializarea turism şi alimentaţie publică, având-o dirigintă pe profesoara Ioana Borcoman. În clasa a XI-a a participat la olimpiada interdisciplinară a profilului său şi a ajuns până în faza naţională.
Ovidiu Vasu – as în Vechiul Testament
Pentru a urma calea teologiei, şeful de promoţie al Liceului Teologic Constantin Brâncoveanu a stat patru ani în gazdă la Făgăraş. Ovidiu Vasu este din Arpaşu de Jos, judeţul Sibiu şi la momentul în care a încheiat cursurile şcolii gimnaziale s-a decis să urmeze un profil teologic. Unde altundeva, decât la Făgăraş! S-a mutat singur în oraşul nostru, a locuit în gazdă în tot timpul liceului şi a învăţat atât de bine, încât a încheiat cei patru ani de studii cu media generală 9,87.
,,Mai departe voi merge la Facultatea de Teologie de la Sibiu. Nu ştiu dacă voi ajunge preot sau profesor de religie. Ambele îmi plac, dar nu pot să prevăd în viitor”, a spus sibianul care a prins rădăcini în oraşul nostru pentru o vreme.
Dirigintele său a fost pr. prof. Bica Gheorghe. Încă din primul an de liceu tânărul le-a demonstrat profesorilor şi celor 20 de colegi de clasă că ia în serios cartea, ajungând până în faza naţională a olimpiadei de Vechiul Testament. Pe lângă scrierea biblică, Ovidiu a mai îndrăgit în anii de şcoală dogmatica şi muzica.
Sunt celebri încă din adolescenţă. Nu ajung notorii în ziar pentru vreo infracţiune săvărşită din teribilism, ci pentru ani întregi de studiu, sute de cărţi citite, zeci de eseuri grozave, participări la olimpiade, activităţi la clasă, idei strălucite şi medii greu de imaginat. Îi fac mândri pe profesorii lor şi chiar pe primarul Făgăraşului, care şi-a găsit de anul acesta un mod persoanl de a-i răsplăti. Dar oare vor pleca vreodată din ţară?
(Cristina Cornilă)