Comuna în care metrul cub de apă este 1 leu

•    Prima comună cu serviciu licenţiat de apă din Ţara Făgăraşului a fost Drăguşul
•    Dacă se scade din preţul metrului cub de apă facturat populaţiei preţul de cumpărare a aceluaişi metru cub de apă de la furnizor, înseamnă cu un localnic plăteşte pentru mia de litri de apă şi canal 1,05 lei.

Drăguşul este prima comună din Ţara Făgăraşului care şi-a licenţiat propriul serviciu de apă şi canal. Se întâmpla prin 2011 şi la patru ani de atunci încă a rămas liderul zonei la acest capitol. Acum vine din urmă Primăria Şercaia, acolo unde s-a implementat un proiect european de aproape 4 milioane de euro, constând în principal în introducerea acestor utilităţi. Şi-a mai manifestat intenţia de autorizare şi Sâmbăta de Sus.

Edilul de Drăguş a considerat că este mai rentabil financiar pentru populaţie dacă licenţiază la ANRSC serviciul din subordinea Primăriei şi nu angajează un serviciu extern.

,,Avem două norme şi jumătate pe acest serviciu, respectiv o jumătate de normă pentru citirea contoarelor şi doi mecanici care se ocupă de reţea şi de staţia de epurare. În schimb, nu plătim contabil, facturator sau jurist, toţi aceştia fiind deja angajaţi ai Primăriei, care oricum primesc salariu de la Primărie. Dacă apelam la un serviciu extern, acesta venea cu un preţ reglementat şi nu făcea diferenţa dintre noi, să spunem, şi un oraş. Metrul cub ar fi costat la fel, iar operatorul ar fi trebuit să plătească multe salarii şi să scoată şi profit”, explică Gheorghe Sucaciu.

Cât plăteşte la rându-i cel care factureză consumul

La Drăguş un metru cub de apă şi canal costă 2,29 de lei cu TVA inclus. Defalcat, locuitorii achită 1,79 lei pentru apă şi 0,50 lei pentru canalizare.
La rândul său, comuna cumpără apa de la Sumerna Ucea, cu 1,24 lei cu TVA inclus la 1.000 de litri. Asta înseamnă că oficial un metru cub de apă şi canalizare costă 1,05 lei.

Monumente funerare
Dentistry Tour
Stihl
Zambete la cafea - Maria Visu
Stand-up
Mara Mares_parlamentare 2024
Victoria Federal IFN

Dragus 2

În alte localităţi se practică preţuri asemănătoare la consumul de apă, deşi aceasta nu este cumpărată de la un furnizor, ci vine gratis prin cădere din zona izvoarelor aflate la altitudine mai mare.

O medie lunară a consumului de apă la Drăguş arată că satul utilizează circa 6.000 – 7.000 de metri cubi lunar, putând ajunge pe perioada verii la 9.000 de metri cubi.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie