Cum a fost furată grupa I de muncă!

Legea Pensiilor s-ar putea schimba în favoarea salariaţilor care au lucrat în grupa I de muncă. Angajaţii din toată ţara, cărora nu li se mai recunoaşte această grupă, ar putea beneficia de pe urma modificării unui articol din actualul act normativ şi totul i s-ar datora unui sindicat făgărăşean.
La 1 aprilie 2001 s-a schimbat Legea Pensiilor, astfel încât grupa I de muncă a devenit „condiţii speciale”, iar grupa a II-a de muncă a devenit „condiţii deosebite”.

Dacă, după această dată o societate a îndeplinit criteriile de a obţine condiţii speciale şi după anul 2001, toată perioada retroactivă în care angajatul a lucrat încadrat în grupa I şi până în prezent, este considerată grupă de muncă.
Dacă, societatea – oricare ar fi ea – nu a îndeplinit criteriile pentru a obţine condiţii speciale şi după anul 2001, atunci toată perioada în care angajatul a lucrat anterior în grupa I, este considerată ca grupă a II-a (sau cum se numesc acum „condiţii speciale”).

După schimbarea Legii Pensiilor, fosta Nitramonie a fost divizată în mai mulţi „pui” şi fiecare dintre micile societăţi rezultate din fostul combinat trebuia în parte să facă demersurile pentru obţinerea condiţiilor speciale de încadrare.
Nitroexploziv a reuşit în 2004 acest lucru, astfel că toţi angajaţii care au fost pe vremuri în grupa I au primit retroactiv grupă de muncă.
Ceilalţi 4 „pui” nu au reuşit să întrunească acele condiţii de încadrare speciale, iar cei care au lucrat în grupa I se consideră că au doar grupa a II-a.

Este neconstituţional

Sindicatul Liber Nitramonia-Rompiro a intentat proces cu ani în urmă Casei Naţionale de Pensii pentru inechitatea de care dă dovadă acestă lege.
Art. 158 din Legea 263/2010 face discriminare între angajaţii care au lucrat în companiile care au reuşit să-şi obţină echivalentul grupei I de muncă şi după 2001 şi cei care au fost încadraţi în societăţi care nu au putut să obţină echivalentul grupei I. Practic, perioada lucrată înainte de 2001 în grupa I, pentru unii nu este recunoscută, deşi societatăţile, la vremea respectivă, au plătit contribuţii mai mari la stat pentru aceşti salariaţi.

„Legea se află în acest moment la Curtea Constituţională, care trebuie să se pronunţe în data de 29 octombrie, asupra excepţiei de neconstituţionalitate a art. 158 din lege. Cred că pe de o parte a fost încălcat principiul neretroactivităţii legii, în sensul că o lege trebuie să dispună numai pentru viitor, nu şi pentru trecut. Apoi se încalcă principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul public de pensii un tratament nediscriminatoriu. Nu în ultimul rând, se încalcă şi prevederea din Constituţia României, care spune că cetăţenii sunt egali în faţa legii”, a declarat liderul Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro.

Produce efecte în toată ţara

Dacă marţi, 29 octombrie, Curtea Constituţională găseşte de cuviinţă că susţinerile Sindicatului făgărăşean nu sunt lipsite de fundament, atunci art. Respectiv din lege va fi declarat neconstituţional. Legea va fi trimisă înapoi în Parlament spre a fi corectată.

Stand-up
Reno Depo
Victoria Federal IFN
Go Pro Infrastructure
Zambete la cafea - Maria Visu

„Acest lucru va naşte drepturi pentru toţi salariaţii care deşi au lucrat în grupa I, li se consideră doar grupa a II-a de muncă, din cauză că societăţile lor nu au putut să dobândească dreptul de primi „condiţii speciale” după aniul 2001. Ei se pot adresa justiţiei şi pot cere daune interese”, explică Lucian Cupu.

Ceea a iniţiat Sindicatul făgărăşean este unicat în ţara noastră, dar, în funcţie de pronunţarea Curţii Constituţionale, ar putea produce efecte toată ţara. În acest moment există o discriminare în privinţa reducerii vârstei de pensionare pentru anumite categorii profesionale, aflată în aceeaşi situaţie, dar tratată diferit.

Exemplu

Să spunem că un anume X a lucrat din anul 1980 începând în grupa I de muncă. În 2001 Legea Pensiilor se schimbă, fabrica în care lucrează nu mai obţine aşa numitele „condiţii speciale”, echivalente cu grupa I, iar X se vede nevoit să accepte convertirea celor 21 de ani de grupa I în grupa a II-a, lucru care îl va afecta la calcularea vârstei de pensionare.

Pe de altă parte, Y a lucrat tot din 1980 în grupa I într-o societate, care după anul 2001, întruneşte criteriile de a obţine „condiţii speciale”. Spre deosebire de X, lui Y i se consideră lucraţi în grupa I toţi cei 21 de ani plus cei din prezent, până la ieşirea sa la pensie.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie

Un comenariu la “1”

Comentariile sunt închise.