Cum a fost marcată ziua Sfinților Brâncoveni la Făgăraș
16 august este ziua Sfinților Brâncoveni, ocrotitori ai orașului și ai Țării Făgărașului. Cu acest prilej, la biserica Sf. Nicolae – Brâncoveanu, ctitoria lor din Făgăraș, au avut loc mai multe evenimente liturgice și culturale inspirate de patrimoniul brâncovenesc.
Sărbătorirea a început în seara din ajun, cu slujba privegherii. Aici, la lumina lumânărilor, cei prezenți au putut intra în atmosfera de taină și comuniune în rugăciune cu ctitorii bisericii.
„Sfântul voievod Constantin a fost și un om de lume – în sensul că a fost un om care a trebuit să acționeze în mijlocul lumii, și nu la orice nivel, ci la nivelul cel mai înalt, și s-a descurcat de minune. Dar în același timp a fost și un om de rugăciune, un om care nu și-a trădat credința primită la Botez. Echilibrul între lumea aceasta, care caută să te risipească, și viața interioară, în care îți regăsești resursele pentru a putea trăi în lume, nu ți-l poate da decât Dumnezeu.” – a spus la finalul serii părintele Ioan Paroș, paroh la biserica brâncovenească.
„Prea puțin îi cinstim pe Brâncoveni”
Rugăciunea a continuat dimineață cu Acatistul Sfinților și Sfânta Liturghie, urmate de slujba parastasului pentru ctitori. O retrăire a momentelor din 1714 a fost făcută prin interpretarea Baladei Sfinților Brâncoveni,
„Prea puțin îi cinstim pe Brâncoveni. Oameni buni, nu realizăm ce au făcut ei pentru neamul românesc… Dacă nu erau Brâncovenii, noi azi am fi vorbit limba turcă. Iar aici nu ar fi fost biserica Brâncoveanului, ci o moschee. O spun istoricii, nu doar teologii.” – a spus părintele Cornel Ursu în cuvântul său de evocare a moștenirii brâncovenești.
Procesiune pe străzile orașului
La final, toți cei prezenți au ieșit într-o procesiune pe străzile orașului, purtând icoana Voievodului cu părticica din sfintele sale moaște pe urmele pașilor cu care domnitorul a onorat această zonă a orașului acum peste trei veacuri. Organizatorii au văzut acest gest ca un act de mărturisire și recunoștință pentru moștenirea brâncovenească primită de făgărășeni.
Bursele brâncovenești – inspirate de Brâncoveni
În cadrul evenimentului au fost acordate și Bursele brâncovenești, în prima tranșă din noul an școlar. Proiectul este inspirat tot de ctitorii bisericii, cunoscuți promotori ai educației și culturii. Anul acesta proiectul are 19 bursieri, cu un fond de burse în valoare de 41.000 lei, susținut de membrii comunității bisericii și de compania JTTI ROMANIA.
Tot în cadrul proiectului se situează și o bursă colectivă oferită de Asociația „DAR pentru viitor”. Bursa de călătorie PROACTIV este destinată unor călătorii tematice în țară pentru voluntarii Asociației Doamna Maria Brâncoveanu, cu scopul de a le îmbogăți cunoștințele și a le dezvolta abilitățile în domeniul voluntariatului.
Moștenirea brâncovenească – program cultural-artistic
Seara, în generoasa curte a ctitoriei brâncovenești din Făgăraș a avut loc un program intitulat „Moștenirea brâncovenească”, care a cuprins trei momente:
- Buchet muzical folk, interpretat de grupul vocal Brâncovenii, al tinerilor comunității bisericii;
- Prezentarea „Doamna Maria Brâncoveanu – schiță de portret”, făcută de Natalia Corlean;
- Sceneta „DIN PALAT ÎN CALENDAR. Sfinții Brâncoveni” – o piesă dedicată ctitoriei făgărășene, compusă de tinerii Asociației Doamna Maria Brâncoveanu, interpretată de copiii de la „Clubul copiilor brâncoveni” sub coordonarea părintelui Ioan Paroș.