Cum aduce soţul mort pensia în casă
Goana de astăzi după ieşitul la pensie în România este ca şi goana de altă dată după aur în California. La salariile pe care le oferă angajatorii, fie că sunt privaţi, fie că e statul, nici nu e de mirare.
Oamenii îşi numără anii, lunile şi zilele până la dosarul de pensionare. Sunt însă şi cazuri în care unul dintre soţi poate primi pensie după moartea celuilalt soţ. Legiuitorul a făcut astfel să se ajungă la o situaţie de echitate, pentru o persoană să spunem care a plătit cotizaţii la bugetul de stat, dar nu a apucat să ia pensie de pe urma lor. În locul lui, beneficiar va fi soţul supravieţuitor.
Pensia de urmaş se poate acorda în mai multe situaţii, după cum precizează Delia Stanciu, purtătoarea de cuvânt a Casei Judeţene de Pensii Braşov.
Primul caz: soţul supravieţuitor e tânăr, nu are drept de pensie pentru limită de vârstă. ,,Dacă se află în această situaţie, are gradul I sau II de handicap şi a fost căsătorit cel puţin un an, primeşte pensie timp de şase luni de la data decesului”, spune Delia Stanciu. În acest caz se depune la scurt timp de la moartea soţului.
Al doilea caz: moarte survenită din cauza unui accident de muncă sau boală profesională. Cel care rămâne în viaţă, soţul sau soţia, primeşte pensia de urmaş, indiferent de vârsta pe care o are sau de stagiul de cotizare efectuat către sistemul de pensii. Pensia se acordă pentru tot restul vieţii supravieţuitorului.
Al treilea caz: soţ supravieţuitor cu copil. Dacă cel rămas în viaţă are un copil sau mai mulţi copii cu vârsta sub 7 ani, primeşte pensie de urmaş până când copilul împlineşte 7 ani sau până când ultimul dintre copii ajunge la această vârstă.
Al patrulea caz: soţul supravieţuitor a ajuns la limită de vârstă pentru pensionare. ,,Aici există două situaţii diferite. Dacă soţul supravieţuitor are dreptul la pensie, atunci va opta pentru cea mai mare, fie pentru cea proprie, fie pentru cea de urmaş. Plata drepturilor pentru care a optat se va efectua odată cu luna următoare solicitării. Dacă a ajuns la limita de vârstă, dar nu are pensie proprie, va rămâne pe tot restul vieţii cu pensia de urmaş. Dosarul se poate introduce chiar dacă au trecut să zicem zece ani de la decesul celuilalt soţ”, precizează purtătoarea de cuvânt a instituţiei (foto).
La bărbaţi vârsta limită de pensionare este de 65 de ani. La femei se calculează diferit în funcţie de data naşterii, după o anexă a legii pensiilor publice. De pildă, o femeie care s-a născut în iulie 1955 a ajuns la vârsta de pensionare în iulie 2015.
Pensia de urmaş este în cuantum de 50% din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat
(Cristina Cornilă)