Cum să foloseşti arme, fără să faci armata

Reportaj de război

Alarmă de cod roşu în apropierea Combinatului Chimic din Făgăraş. Zilele trecute un grup de rebeli ameninţau cu lansarea de bombe biologice în amiaza zilei de sâmbătă. Militarii făgărăşeni s-au mobilizat de urgenţă pentru a anihila grupul insurgenţilor. Zona cucerită de rebeli a fost încercuită de trupele de comando, iar după o oră de foc deschis, rebelii au pus stăpânire pe mai multe clădiri dezafectate de pe platforma Combinatului. A3

La scurt timp, raidurile armatei au reuşit să recucerească o parte din clădiri, dar luptele s-au desfăşurat pe mai multe zone restrânse, dat fiind faptul că insurgenţii formau mai multe grupuri, în total aproximativ 100 de rebeli. Militarii făgărăşeni, apărătorii populaţiei civile din oraş, deşi erau net inferiori rebelilor, au reuşit să facă faţă asalturilor şi să se impună decisiv, mai ales că au folosit tot arsenalul din dotare: lansatoare de rachete, bombardiere, strategii de apărare şi atac, comunicare radio la distanţă şi strategii defensive de protecţie. A2

Din cauza dotărilor militare de care s-au folosit insurgenţii, militarii nu au reuşit pe parcursul zilei de sâmbătă să neutralizeze întru totul atacurile rebelilor, astfel că, pe timpul nopţii, ambele părţi s-au înţeles tacit să păstreze tăcerea, chiar dacă fiecare dintre cele două taberele erau pregătite pentru orice situaţie.

A doua zi, duminică, armata s-a mobilizat extraordinar, iar rebelii au fost înfrânţi după câteva raiduri şi asalturi cu rachete şi muniţie performantă. În final, fără pierderi de vieţi umane, armata a reuşit să-i imobilizeze pe rebeli.

 Sport cu replici ale armelor reale

Scenariul de război de mai sus reprezintă regulile după care peste 130 de persoane, din categorii sociale diferite şi din mai multe zone ale României, s-au aflat la Făgăraş pentru a juca airsoft.

Airsoft este un sport recreativ, în care se folosesc replici ale armelor militare, biluţe de plastic pe post de muniţie şi echipament identic cu cel folosit de militarii din teatrele de operaţii. Printre cele mai importante reguli de joc se regăsesc ochelari speciali de protecţie, care sunt purtaţi în mod obligatoriu, disciplina sportivă şi cunoaşterea legii armelor şi muniţiilor.

Acest sport a pătruns în ţara noastră prin 2006, dar a fost recunoscut oficial de Ministerul Educaţiei abia acum patru ani, prin ordin de ministru.

Strategia de joc cu evenimente din viaţa reală s-a desfășurat pe parcursul a două zile, sâmbătă şi duminică, 14 şi 15 iunie.

Pentru mai multe detalii legate de acest sport, am stat de vorbă cu Marius Moruz, preşedintele Clubului Sportiv Airsoft Braşov.

Alexandru Socaciu: Ce înseamnă sportul airsoft pentru practicanţii lui?

Monumente funerare
Dentistry Tour
Zambete la cafea - Maria Visu
Stand-up
Proaspat Alb

Marius Moruz: Majoritatea jucătorilor de airsoft practică acest sport pentru recreaţie. Un prieten bun definea airsoftul recreaţional ca fiind jocul de duminică sau, în funcţie de timpul liber, din timpul săptămânii. Este un loc unde jucătorii se întâlnesc, relaţionează, socializează, fac o „miutză”, risipesc câteva zeci, sute, mii de bile, fac poze şi se întorc acasă la vieţile lor ceva mai relaxaţi. Poate fi practicat de bărbaţi şi femei cu vârsta peste 18 ani, însă nu sunt excluşi copiii însoţiţi de un tutore legal, nu este o activitate foarte solicitantă fizic, deci nu necesită condiţie fizică maximă, poate fi comparat cu un joc de fotbal în spatele blocului.

A.S.: Există vreo competiţie reală de airsoft în România, în Europa?

M.M.: Competiții reale naționale cuantificate într-un clasament național încă nu există sau mai bine zis există dar nu au fost implementate din varii motive. Odată cu înfiinţarea Federaţiei Române de Airsoft preconizată undeva în toamna acestui an, sperăm ca şi partea competiţională să prindă contur la nivelul întregii ţări.A5

A.S.: Câţi membri are clubul braşovean, şi câţi făgărăşeni sunt înscrişi?

M.M.: Clubul Sportiv de Airsoft Braşov (cunoscut pe scurt ca şi CSABv) are 21 de membri cu legitimaţie, din care 10 făgărăşeni.

A.S.: Unde şi când au loc partidele de airsoft?

M.M.: Partidele CSABv au loc săptămânal, preponderent duminica, dar ne mai întâlnim şi în timpul săptămânii. Aceste partide se desfăşoară într-o zonă particulară de pe platforma vechiului Combinat Chimic, zonă în care CSABv intră în baza unui contract încheiat cu entitatea juridică, proprietară a locaţiei. Uneori mai practicăm airsoftul şi în pădurile din vecinătatea Municipiului Făgăraş, îndeplinind toate procedurile necesare pentru buna desfăşurare a unui joc de airsoft în astfel de spaţii.A1

A.S.: Care sunt riscurile şi ce este obligatoriu pentru practicanţi?

M.M.: Riscurile sunt spre zero dacă respecţi un set minim de reguli de siguranţă, care, de altfel, sunt şi obligatorii pentru practicarea airsoftului. În primul rând se protejează ochii prin purtarea permanentă a ochelarilor de protecţie. După care, rămâne la latitudinea fiecărui jucător în a-şi personaliza echipamentul de protecţie: veste, cotiere, genunchiere, cască sau mască facială. Este adevărat, acest sport implică şi un efort financiar mediu pentru a-l practica în condiţii de siguranţă. Mai multe detalii puteţi afla şi de pe adresa clubului nostru, www.airsoftbrasov.com.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie