Cununile de Sânziene, nădejdea unor zile mai bune
Copiii, tinerii, preoții și bătrânii satului au aruncat cununi de sânziene peste casă, în semn de bucurie dar și de nădejde pentru zilele care vor urma. E un obicei vechi, trăit din generație în generație la Boholț, în Țara Făgărașului.
Sărbătoarea nașterii Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută în popor sub numele de „Sânziene” a reprezentat și hramul bisericii din sat. Pare-se că e locul în care nu e nevoie de regie sau de promovare pentru ca bătrânii satului să îmbrace portul popular. Au făcut-o și de Sânziene, la fel cum o fac, de regulă, în sărbători.
„Mai marii țării au stabilit o zi a iei. Dar parcă mi-aș fi dorit să nu existe o asemenea zi. Aș fi fost mai bucuros să fie ceva firesc să purtăm hainele populare duminică de duminică și în sărbători. Așa cum le purtau bunicii noștri și cum le mai poartă și boholțenii”, a spus preotul satului, în cuvântul de învățătură.
Pesemne că povața a prins bine la Boholț pentru că zeci de copii au urmat modelul părinților și au îmbrăcat costumul popular.
La finalul slujbei, micuții au prezentat câteva jocuri populare după care, cu mic, cu mare, au aruncat cununile de sânziene peste case, cu speranța unui an mai bun.
(CSM)