Daniel Rosalim, în urmă cu 5 ani într-un interviu

Artistul de muzică populară Daniel Rosalim s-a stins la vârsta de 40 de ani, vineri, după ce a pierdut lupta cu cancerul. Solistul vocal al Ansamblului Cindrelul – Junii Sibiului a fost prezent pe scena Zilelor Cetății Făgăraș, anul trecut. În 2013, regretatul artist i-a acordat un interviu moderatoarei radio Diana Gribincea – în prezent director al Casei de Cultură Făgăraș, publicat de BZF pe 7 aprilie. Îl redăm în întregime în rândurile următoare.

Daniel Rosalim este născut în 29 ianuarie 1978, în Şura Mare, la 5 Km de Sibiu. Moşteneşte talentul de la mama lui. La 19 ani, a câştigat locul I, la concursul „Moştenitorii – Tezaur folcloric” şi, de cinci ani, este angajat al Ansamblului profesionist „Junii Sibiului”.

Diana Gribincea: După titlul albumului pe care l-ai lansat, acum câteva zile, ne putem da seama că vii de la Şura Mare. Cum a fost copilăria ta acolo?

Daniel Rosalim: Într-adevăr, eu vin de la Şura Mare şi, când am pus numele albumului, m-am gândit că ar trebui să spun lumii prin cântec  de unde sunt, ce fac şi am încercat să-mi pun gândurile acolo, să-mi aştern copilăria în versuri şi apoi în cântec. Copilăria pe care am avut-o eu a fost una frumoasă, adevărată. De când eram mic, prietenii mei mă rugau să le cânt, pe la un colţ de stradă, pe o piatră şi, culmea, să vă spun şi ce cântam: nu cântam muzică populară pe atunci, ci foarte multă muzică indiană, pe care o auzeam la filmele care rulau la televizor. Mai târziu, pe la 17, 18 ani şi tot la îndemnul prietenilor, m-am îndreptat spre muzica populară, care începuse să-mi placă foarte mult.

De la cine moşteneşti acest talent? A cântat cineva la tine în familie?

D.R.: Mama a cântat, de la ea am moştenit vocea. Tata era instrumentist, deci eram o familie simplă şi modestă de lăutari. Vă spun, pentru prima oară, că mama era maramureşeancă şi tata sibian, deci eu sunt jumătate – jumătate.

Ai înregistrat vreodată o piesă de Maramureş?

D.R.: Nu, n-am nicio piesă de Maramureş, dar acum că ai pomenit de această posibilitate mi-ai dat o ideea foarte bună. Mă voi gândi să îmi fac şi eu o piesă din zona aceea.

Albumul pe care l-ai compus îţi aparţine în totalitate. Când şi cum ai compus piesele?

D.R.: Toate piesele de pe acest album sunt compuse de mine, atât text, cât şi linie melodică, şi am reuşit să îmi pun toate gândurile acolo şi să-mi fac o caracterizare. Cum compun? Am perioade când mă apucă melancoliile, mă trezesc noaptea şi-mi vin unele versuri, cu linii melodice cu tot. De obicei, aveam la capul patului reportofon şi foi, apoi dimineaţa mă trezeam şi începeam să fac ordine printre foi, să văd ce rămâne din ce am compus şi să învăţ liniile melodice.

Reno Depo
Monumente funerare
Proaspat Alb
Zambete la cafea - Maria Visu
Dentistry Tour

Care au fost treptele pe care ai păşit în cariera muzicală?

D.R.: Când am început să cânt, mai serios, punând punctul pe folclorul autentic, a fost la vârsta de 18 ani, când m-am înscris prima dată la corului domnului Stelian Stoica, din Orlat, unde am activat foarte mulţi ani. După nici un an de zile, am participat la primul concurs din viaţa mea – „Moştenitorii – Tezaur folcloric”. O altă treaptă a fost grupul „Junii de la Jidvei” – un grup bărbătesc, cu voci diferite şi cu care interpretam multe melodii foarte frumoase, aşezate în colaje. De aproape cinci ani, sunt angajat la Junii Sibiului şi cu asta mă mândresc, deoarece de mic copil îmi doream acest lucru.

Avem şi noi, la Făgăraş, tineri talentaţi. Cum ar putea ajunge la concursul „Moştenitorii – Tezaur folcloric? La tine cum a fost?

D.R.: Pentru mine a fost simplu, probabil am avut şi noroc, deşi concursul a fost într-o zi de 13, dată pe care n-am s-o uit niciodată. M-am înscris, apoi am fost la preselecţie, pe care am luat-o şi apoi am învăţat trei sau patru melodii, pe care le-am cântat în concurs şi a trebuit să mai ştiu să răspund la unele întrebări, despre zona de unde vin. Am luat locul I şi, de acolo, a fost o rampă de lansare, aşa mi s-au deschis foarte multe uşi.

Când va avea loc lansarea albumului tău „Din Sibiu, din Şura Mare”?

D.R.: În data de 4 aprilie, va avea loc lansarea albumului meu, în cadrul festivalului – concurs „Vară, vară primăvară”. Vă aştept pe toţi, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Preţul biletului este de 10 lei, va fi un festival cu foarte mulţi interpreţi buni: concurenţi, foşti laureaţi şi invitaţii mei.

Un gând bun, pentru cititorii ziarului „Bună Ziua Făgăraş”.

D.R.: Gânduri bune le transmit tuturor, să rămână cu buna credinţă în Dumnezeu şi să asculte folclorul autentic, pentru că doar cu asta vom rămâne, deoarece este ambasadorul nostru oriunde ne-am duce.


Apreciază
Distribuie