Demersuri pentru o clădire nouă, cu 6 nivele, la Spitalul municipal Făgăraș
Spitalul „Dr. Aurel Tulbure” din municipiu, al doilea ca mărime din județul Brașov, ar urma să aibă o clădire nouă. Aceasta va avea 6 nivele – demisol, parter și patru etaje, iar încăperile ar urma să fie dotate cu aparatură de ultimă generație. Dacă proiectul va fi aprobat spre finanțare, clădirea trebuie construită în cel mult patru ani.
Consiliul Local a aprobat în ședința ordinară de miercuri indicatorii tehnico-economici pentru o finanțare în valoare de 39.855.995,95 de lei fără TVA (47.359.630, 83 de lei cu TVA), solicitată de municipalitate Companiei Naționale de Investiții (CNI).
Construcția ar fi necesară după ce Direcția de Sănătate Publică Județeană a aprobat solicitarea conducerii, ca unitate spitalicească din Făgăraș să fie transformată în Spital de Urgență, potrivit primarului Gheorghe Sucaciu.
„Vorbim despre o clădire care va fi construită de la zero chiar pe spațiul verde din fața spitalului, ca să aibă legătură cu Unitatea de Primiri Urgențe, unde vor fi mutate toate sălile de operație. Aprobând indicatorii tehnico-economici, CNI așteaptă să depunem proiectul, ulterior să se facă toate demersurile pentru a face achiziția de construire a acesteia. Ca să aibă regimul de Spital de Urgență, trebuie să aibă săli de operație destule și conforme ca să facă față unui flux mare de pacienți. Pentru asta avem nevoie și de infrastructură, și de aparatura necesară”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu la finalul ședinței. Întrebat de ce construcția va fi făcută pe un spațiu verde, edilul șef spune că în curtea unității „este un parc extrem de generos pentru a înlocui cei 200 – 300 de metri pătrați care vor fi construiți”.
Proiectul prevede trei săli de operație care vor fi dotate cu aparatură medicală „la cele mai înalte standarde și exigențe, cărora li se alătură departamentele ATI, Sterilizare, Bloc de nașteri, Internare de zi și Explorări funcționale”. Cu alte cuvinte, oamenii din Țara Făgărașului ar urma să beneficieze de investigații efectuate cu cea mai modernă tehnologie existentă pe piață. Și nu doar ei, ci și cei din restul județului și chiar din județele limitrofe, își propune conducerea.
Modernizarea Spitalului urmărește îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite, creșterea gradului de confort al pacienților, mărirea gradului de igienă, creșterea gradului de protecție la incendii și optimizarea cheltuielilor cu utilitățile, conform proiectului. Dacă acesta va fi aprobat, clădirea trebuie construită în cel mult patru ani din acel moment.
Spitalul „Dr. Aurel Tulbure” a fost înființat în 1895 și este al doilea ca mărime din județul nostru.
Liviu Ardelean