Duminica Floriilor, tradiții și obiceiuri
În această zi, după o lungă perioadă de pregătire, catehumenii mergeau la preot şi îi cereau permisiunea de a fi admişi la botez. Denumirea de „Florii“ vine de la latinescul floralia sau florilia, sărbătoarea florilor şi ar veni din antichitatea păgână, mai exact de la sărbătoarea închinată în cinstea zeiţei Flora, care avea loc la începutul primăverii.
La biserică se sfinţesc sălcii pentru a putea fi purtate de credincioşi în case, la icoane sau la porţile gospodăriilor pentru a marca sosirea primăverii şi pentru a aduce mulţumire şi recunoştinţă naturii pentru frumuseţea naturii înconjurătoare.
Conform tradiţiei, se spune că Maica Domnului, vrând să vadă pe Hristos răstignit, a avut în cale o apă. S-a rugat de toate buruienile ca să o treacă, şi nici una n-a voit, numai salcia a întins o creangă şi a trecut-o dincolo. Maica Domnului a lăsat ca aceasta să fie dusă la Biserică, s-o binecuvânteze preoţii şi oamenii să se încingă cu ea, ca să nu-i doară mijlocul în timpul secerişului.
Binecuvântarea sălciilor de către preoţi semnifică şi binecuvântarea şi sfinţirea oamenilor şi a caselor unde vor fi aşezate.