Expoziţie de ţesături săseşti la muzeu

Muzeul din Cetate îşi aşteaptă vizitatorii cu o sală expoziţională complet reamenajată. Un colecţionar făgărăşean a lăsat în administrarea muzeului, pentru o vreme, colecţia sa de cusături, broderii şi dantele săseşti.

Carol-Fulop Szocs este colecţionarul particular care în primăvara lui 2012 şi-a pus la dispoziţia muzeului o parte din colecţia sa de icoane pe sticlă unicat, pe care le-a adunat într-o perioadă periculoasă, când anatema comunismului cădea asupra credincioşilor, iar aceştia nu obişnuiau nici să expună icoanele şi nici să comercializeze aşa ceva.

colectionarul Carol Fulop Szocs
colectionarul Carol Fulop Szocs

Szocs are numeroase colecţii în patrimoniul personal, iar de această dată i-a împrumutat-o muzeului pe cea de ţesături şi broderii. Expoziţia cuprinde cusături, broderii şi dantele săseşti, toate din perioada secolelor XVIII-XX.

Este amenajată pe o singură cameră şi a fost deschisă publicului de câteva zile. Conţine piese din sudul Transilvaniei, în special din zonele Sibiu şi Braşov.

Stand-up
Monumente funerare
Amanet King Onix
Zambete la cafea - Maria Visu
Florian Shaorma

Din secolul XVIII sunt patru piese, prin care cea mai veche a colecţiei – o faţă de pernă datată din 1773, dar şi un costum de nobil sas de la Sibiu, explică managerului muzeului, dr. Elena Băjenaru.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie

Un comenariu la “1”

  1. Multumim de articol.
    Impresionant sa vezi ca mai exista si asemenea oameni. 🙂
    Chiar voi cauta acest sat, in mod special pentru acest muzeu. De cativa ani am inceput si eu sa am o pasiune pentru lucruri vechi.
    Multumim!

    P.S. atentie “nu fi superficial” se scrie cu un “I”, atunci cand este imperativ-negativ. Cu 2 de “I” se scrie cand este imperativ-afirmativ.
    🙂

Comentariile sunt închise.