Făgăraș, Mândra, Sâmbăta şi Cincșor, promovate în „ZigZag prin România”
Şase ieșeni au demisionat şi au plecat la drum prin țară, fără regrete, în vara anului 2014. Prin toată țara, mai exact. Între timp au întâlnit și alți „nebuni” care li s-au alăturat iar acum sunt 10.
Toți trăiesc, împreună, aventura vieții lor în „ZigZag prin România”. O aventură de cinci ani în care realizează, printre altele, câte un ghid turistic pentru fiecare județ al ţării.
După trei ani în care au călătorit cu maşinile, cu autostopul sau pe jos, au ajuns și „în ținutul Făgărașului, chiar între zidurile cetății care nu a fost vreodată cucerită”.
Tinerii amintesc despre poziția strategică a Cetății Făgăraș, de legăturile ei cu personalități istorice precum Ștefan Mailat și Mihai Viteazu, dar și de Gașpar Becheș, proprietar al Făgărașului în perioada 1567 – 1573.
Muzeul „Valeriu Literat” nu avea cum să treacă neobservat. „Toate sălile Muzeului Țării Făgărașului prin care am trecut ne-au făcut să călătorim în timp. Am început cu o expoziție arheologică, urmată de perioada medievală. A urmat perioada modernă și episoadele care s-au desfășurat aici în timpul comunismului”, mărturisește unul dintre membrii proiectului, Nicoleta Felea.
Grupul, care pune în valoare potențialul României a ajus și la Mândra. Acolo au călcat pragul atelierului Mândra Chic, unde „tradiționalul și tendințele actuale se împletesc armonios. Printre piesele din muzeu care ne-au atras atenția au fost obiectele vestimentare ale bunicilor. Pantalonii bărbătești erau țesuți la război, încălțămintea se comanda la o fabrică renumită din Agnita și era menită să dureze ani buni. Despre începuturile casei care găzduiește muzeul se leagă o poveste. Cuvintele cheie sunt anii 1920 și America. Acest puzzle poate fi completat numai dacă faceți o vizită la Mândra”, mai spune Nicoleta Felea.
Nu sunt singurele localități din Țara Făgărașului unde au fost impresionați. Cei zece curajoși au străbătut în ZigZag și alte locuri, precum Mănăstirea Brâncoveanu, Herghelia din Sâmbăta de Sus și Biserica din Cincșor.
Toate experiențele trăite în Țara Făgărașului vor fi publicate într-un ghid turistic care va fi scos la vânzare, dar va fi disponibil și pe site-ul lor.
Aventura tinerilor care și-au lăsat familiie în urmă și au plecat de nebuni prin țară, pentru a spune și arăta lumii ce țară frumoasă avem, ar urma să se încheie în 2019.