Făgărăşeni cu pensie internaţională
154 de vârstnici din Ţara Făgăraşului primesc la această oră pensii internaţionale. Asta înseamnă că, în decursul vieţii, au lucrat în mai multe ţări şi acum primesc o pensie unitară, care s-a format prin cumularea pensiilor din statele în care au muncit.
Pensia comunitară este posibilă pentru anii munciţi în oricare din statele membre ale Uniunii Europene, dar şi pentru alte state din afara Comunităţii Europene, cu care România are încheiate acorduri, cum ar fi Elveţia, Canada sau Israel.
,,În zona Ţării Făgăraşului s-au stabilit 154 de pensii internaţionale, dintre care 125 sunt în plată în România. Plata poate fi făcută prin mandat poştal dacă solicitantul şi-a numit un mandatar, într-un cont din România sau chiar personal, dacă solicitantul are acum un domiciliu în România, deşi în trecut a lucrat într-o ţară din Uniunea Europeană. De asemenea, poate ca persoana în cauză să-şi deschidă un cont în România, chiar dacă are domiciliul în alt stat. Sunt diverse speţe, prin care se poate ca aceste plăţi să se facă în România. Diferenţa de 29 de plăţi se face în străinătate, respectiv ţara în care a solicitat persoana să-i fie trimişi banii”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Casei Judeţene de Pensii Braşov, Delia Stanciu.
Cum se obţine pensia comunitară
Pensia internaţională se solicită din ţara în care persoana are domiciliul actual. Aceasta se duce, de pildă, la Casa de Pensii din Italia şi cere acordarea pensiei, făcând totodată dovada că a muncit şi în alte state, să zicem România şi Germania.
Italia solicită Caselor de Pensii din România şi Germania să certifice stagiul de cotizare al omului şi să-i stabilească pensia pentru anii lucraţi în cele două ţări. Solicitantul nu este pus pe drumuri între casele de pensii ale statelor respective şi totul se face informatizat între aceste instituţii. Pensiile stabilite pentru anii munciţi în România şi Germania se adaugă cuantumului stabilit de statul italian, iar pensia comunitară totală îi este virată solicitantului în contul din Italia.
Legislaţie mai permisivă în România
În multe ţări, făgărăşenii plecaţi pe acolo nu se pot pensiona anticipat: ,,Legislaţia noastră este mai avantajoasă ca şi vârstă de pensionare. Noi avem pensionare anticipată; de exemplu bărbaţii se pot pensiona anticipat la 60 de ani. Aşa că, în conformitate cu legea noastră solicitantul îşi poate depune mai devreme dosarul de pensionare. Fie în România, dacă are domiciliul aici, fie în străinătate, dacă are domiciliul acolo! Ideea este că se ţine cont de prevederile legii româneşti”, adaugă Delia Stanciu.
(Cristina Cornilă)