Făgăraşul, în cursa pentru ,,Oraşul Reciclării”

Făgăraşul se luptă cu alte 44 de oraşe şi municipii din România în dobândirea titlului de ,,Oraşul Reciclării 2015”, ediţia a III-a. Competiţia este organizată de Eco-Rom Ambalaje, o societate naţională cu capital integral de stat care se ocupă cu implementarea programelor de colectare selectivă şi de la care Făgăraşul are toate containerele de tip clopot de pe domeniul public. Dacă va câştiga locul I, municipiul va primi 12.000 de euro pentru amenajarea unui parc tematic.

,,Competiţia a început la 1 ianuarie şi se termină la 30 iunie. Primăria a angrenat şcoli şi grădiniţe din municipiu şi colaborează cu Salco Serv în realizarea ţintei propuse, respectiv colectarea a 2.053 kg hârtie, 550 kg plastic şi 225 kg metale, însemnând doze de aluminiu”, precizează consilierul Cristina Poparad din cadrul Primăriei.

Contribuie la câştigarea cursei 140 de clase cu 2.165 de elevi şi 25 de grupe de grădiniţă cu 840 de preşcolari. Pe lângă adunarea materialelor reciclabile, copiii vor desfăşura tot felul de activităţi cum ar fi un carnval medieval al preşcolarilor, organizat în luna aprilie, exclusiv cu costume realizate din materiale reciclabile.

Ne batem şi cu Braşovul

La ediţia aceasta a competiţiei au fost înscrise cu 60% mai multe primării faţă de prima ediţie. Timp de 6 luni autorităţile locale trebuie să dovedească faptul că au cel mai performant sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje la nivel naţional. Din judeţul nostru s-a mai înscris în cursă şi Braşovul.

Colaboratorul strategic al Primăriei este operatorul Salco Serv, care oferă suportul material necesar pentru strângerea deşeurilor şi apoi procedează la valorificarea lor către firme de profil din ţară.

,,Hârtia o vindem fabricii Eco Paper din Zărneşti cu 30 bani/kg, pet-urile le cumpără firma Green Tech din Buzău cu 1,2 lei/kg, iar sticla este cea mai ieftină. La 25 de tone primim 200 lei. O firmă din Bucureşti vine o dată pe an şi o ia”, explică directorul Salco Serv, Victor Marian.

Go Pro Infrastructure
Monumente funerare
Stand-up
Zambete la cafea - Maria Visu
Dentistry Tour

Criteriile care stau la baza evaluării oraşelor în competiţie sunt, printre altele, calitatea serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje (însemnând accesul populaţiei la containerele colorate, aspectul acestora şi corectitudinea depunerii separate a deşeurilor în containere), cantitatea de deşeuri colectate separat pentru fiecare locuitor şi campaniile de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile de ambalaje.

Câştigătorul competiţiei va primi Marele Premiu ce constă într-un un parc tematic în valoare de 12.000 euro, un spaţiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier făcut din deşeuri reciclabile.

Ocupantul locului al doilea se va bucura timp de o săptămână de vizita autocarului high-tech din cadrul programului educaţional „Laboratorul Verde al Reciclării”, prin care elevii claselor a III-a vor învăţa despre importanţa colectării separate pentru protejarea mediului.

Locul al III-lea va beneficia de o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa separării deşeurilor de ambalaje, în valoare de 3.000 de euro.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie