Firmă turcească interesată de metanolul de la Viromet
O firmă puternică din Turcia care comercializează produse chimice pe piaţa mondială se află în negocieri cu societatea Viromet de la Victoria, fie pentru cumpărarea instalaţiei de metanol, fie pentru cumpărarea de metanol produs aici.
Turcii au intrat la negocieri după ce se pare că s-ar fi retras austriecii de la Kronospan Sebeş, care la începutul acestui an discutau şi ei aceleaşi două variante cu conducerea fabricii din Victoria, dar care nu au mai dat niciun semn că ar fi interesaţi.
,,Firma Aktas comercializează produse chimice în toată lumea. Este unul dintre jucătorii de prestigiu în acest domeniu pe piaţă. Am mai avut relaţii contractuale cu ei şi până acum. În anii trecuţi, când pentru noi era foarte scump din cauza gazului să producem metanol, îl comandam de la ei. La rândul lor, turcii îl luau din Arabia Saudită şi îl aduceau până în port la Constanţa. Chiar şi aşa ieşea mai ieftin decât dacă l-am fi produs noi în fabrică”, a declarat Costică Badea, directorul administrativ de la Viromet Victoria.
Cu trei săptămâni în urmă reprezentanţii companiei turceşti au vizitat societatea lui Ioan Niculae. Au aflat că această secţie ar produce la capacitate maximă 18.000 de tone pe lună, preţul unei tone de metanol fiind de 350 de euro.
,,Vorbim de istalaţia Metanol IV. De-a lungul timpului au fost construite patru instalţii, dar în ultimii ani au mai funcţionat numai două: Metanol III şi Metanol IV. Deocamdată suntem la stadiul de tatonări. Dacă ar cumpăra instalaţia, le vom funiza noi utilităţi, respectiv apă, curent, abur, gaz. Dacă vor opta pentru forma de colaborare în care să producem metanol pentru ei, ar mai trebui angajaţi oameni. Acum sunt 450 de salariaţi cu totul în fabrică. În caz contrar, trebuie să disponibilizăm până la 100 de oameni. În primul rând, cei 40 de paznici vor fi înlocuiţi cu angajaţi, iar restul din rândul angajaţilor. Paza este asigurată de o firmă. Noi plătim acum o prestare de serviciu în contextul în care comenzile au scăzut”, precizează directorul administrativ. Oamenii vor primi după plecare, eşalonat, trei salarii compensatorii.
În februaarie acest an, vicepreşedintele Kronospan, însoţit de unul dintre consilierii săi, s-au aflat în vizită la Viromet pentru a discuta şi ei variantele de colaborare sau de preluare. În caz că nu ar fi cumpărat instalaţia, cei de la Sebeş şi-au anunţat intenţia să cumpere formol şi metanol produs la Victoria, însă ulterior au stopat brusc negocierile.
(Cristina Cornilă)