Fosta închisoare din Cetatea Făgăraș ar putea intra în patrimoniul UNESCO
Fosta închisoare comunistă din Cetatea Făgăraș ar putea fi inclusă în patrimonial UNESCO, potrivit unui proiect de hotărâre publicat de Ministerul Culturii şi Identităţi Naţionale.
Documentul stabilește măsurile necesare pentru gestionarea, protecţia şi monitorizarea monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial şi în Lista indicativă a României, pentru includerea acestora în Lista Patrimoniului Mondial şi a zonelor lor de protecţie.
Pe Lista Indicativă pentru 2019 a monumentelor propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO se află și temnița din cetate, unde nu s-a putut stabili cu exactitate niciodată numărul deţinuţilor sau al celor care au murit de-a lungul vremii.
Un adevărat monument arhitectural astăzi, încăperea rotundă a fost pe vremuri cea mai înfricoșătoare.
„Stăteau în beznă, cu paie pe jos şi legaţi cu mâinile de ziduri. În iernile geroase temperatura putea să coboare aici şi până la -20 de grade”, potrivit muzeografului Constantin Băjenaru.
Deţinuţii politici au fost închiși aici între 1948 şi 1960. Se numea închisoarea politicienilor, a diplomaţilor şi a siguranţei naţionale. Ulterior, între 1960 şi 1962, a devenit închisoare pentru deţinuţii de drept comun. Situată în Turnul Temniță, a avut aceeaşi destinaţie şi în perioada medievală (secolele XVI-XVII), şi în perioada comunistă. Însă în timpul regimului comunist, între anii 1948 şi 1962, aproape tot castelul a fost transformat în temniţă. Mai târziu, încăperea în care au avut loc atrocitățile a devenit şcoală germană, iar copiii învățau pe locul unui fost cimitir. (Un material amplu, semnat de Cristina Cornilă, găsiți aici).
Proiectul prin care este propusă pentru a fi inclusă în patrimoniul UNESCO poate fi consultat pe site-ul Ministerului Culturii, iar propunerile şi observaţiile pot fi trimise reprezentanţilor instituției până pe 1 iulie 2019.