Clarfon
Cristi Urs_Pasti_top banner
PSD_Pasti_top banner
Acasă Țara Făgărașului Gheorghe Lazăr, comemorat la Avrig

Gheorghe Lazăr, comemorat la Avrig

mormantul lui Gheorghe Lazar din Avrig
mormantul lui Gheorghe Lazar din Avrig

Săptămâna trecută s-au împlinit 191 de ani de la moartea dascălului Gheorghe Lazăr din Avrig, mai exact miercuri, 17 septembrie.

Responsabilă cu istoria şi cultura locului, Maria Grancea, coordonatoarea Bibliotecii Orăşeneşti din Avrig, a marcat momentul prin fotografii şi texte care să amintească de cel care a pus umărul la dezvoltarea sistemului educaţional din ţara noastră.

Pe scurt, Gheorghe Lazăr s-a născut într-o familie de ţărani înstăriţi, fratele acestuia, Oanea devenind primar al oraşului chiar în anul 1823. După absolvirea şcolii primare în localitatea natală, Gheorghe Lazăr a urmat studiile gimnaziale la Cluj şi Sibiu, în 1802 ajungând student la două facultăţi, filosofie şi drept, în Cluj. Patru ani mai târziu, cel care avea să devină fondatorul învăţământului în limba română din Ţara Românească a plecat, prin intermediul unei burse bisericeşti să studieze teologia la Viena.
Forţat de împrejurări, Lazăr a plecat în Ţara Românească unde, pentru scurt timp, şi-a schimbat profesia, devenind inginer topograf. Va pune bazele, în 1818, a primei şcoli româneşti în limba naţională, azi Colegiul Sfântul Sava din Bucureşti.

Benzinariile Recea & Soars
Victoria Federal IFN
Primaria Sambata - LMA Pasti
Stihl
PSD_Pasti
UPRUC-CTR
Stefion Trans
Sumi Agro - Zentanil
Monumente funerare
Valencia
Amanet King Onix
Reno Depo

Au fost introduse, la propunerea sa, discipline noi, precum aritmetica, geometria, trigonometria, filosofia, geografia si gramatica. Datorită firii si personalității sale, Lazăr avea să intre în contact, să-l cunoască si chiar să se împrietenească cu Tudor Vladimirescu pe care l-a sprijinit, din punct de vedere ideologic în mișcarea revoluționară de la 1821. Doar un an mai târziu, Gheorghe Lazăr s-a îmbolnăvit grav şi i-a cerut fratelui său Oanea să-l readucă acasă cu căruța, unde, după numai câteva luni de suferință s-a stins, fiind înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din Avrig.

Ca o recunoaștere a întregii sale activități, în anul 1886 a fost amplasat la București un bust al lui Gheorghe Lazăr fiind realizat şi în localitatea natală. De asemenea, la Sibiu, în panteonul personalităţilor din Parcul ASTRA a fost amplasat, la comemorarea a 150 de ani de la moartea cărturarului, un bust din bronz, precum şi în Piaţa Mare din Sibiu.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie

Alte subiecte

Publicitate

Amanet King Onix
Monumente funerare
Benzinariile Recea & Soars
Sumi Agro - Zentanil
Stefion Trans
Primaria Sambata - LMA Pasti
Stihl
Reno Depo
UPRUC-CTR
PSD_Pasti
Valencia
Victoria Federal IFN
Infinity GSM
Bună Ziua Făgăraș
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.