Halloween – sărbătoare sau dezumanizare?

foto: Unica

SUA, Canada, Marea Britanie și alte țări sărbătoresc Halloween-ul în noaptea de 31 octombrie. Este una dintre cele mai vechi manifestări de origine celtică, potrivit descopera.ro.

Printre obiceiurile specifice ale evenimentului se numără mersul la colindat, costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază şi sculptarea dovlecilor.

Costumele tradiţionale de Halloween reprezintă strigoi, monştri, vampiri sau personaje diavolești.

Din acest motiv, dar și din cauza tendinței multor români de a prelua obiceiuri occidentale, în spațiul public a apărut întrebarea dacă Halloween-ul este o sărbătoare sau o dezumanizare.

Una dintre puținele instituții care au luat o poziție clară împotriva Halloween-ului este Patriarhia Română.

Încă din 2014, reprezentații bisericii au atras atenția asupra faptului că, sub pretextul distracţiei, tinerii sunt invitaţi şi chiar îndemnaţi la practici oculte şi la adoptarea unui comportament nefiresc, adesea violent.

Mara Mares_parlamentare 2024
Stand-up
Dentistry Tour
Monumente funerare
Proaspat Alb
Florian Shaorma

Cât despre costume, „această practică a îmbrăcării, a eschivării corpului uman de la frumuseţea cu care Dumnezeu l-a înzestrat şi până la a se schimonosi, din păcate, chipul pruncilor cu tot felul de idei din ce mai de care mai năstruşnice, de la spiriduşi, vrăjitoare şi până la scheletice figuri ale morţilor este ceva anticreştin”, a declarat pentru Adevărul pr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Botoşani.

 

 

foto: unica.ro


Apreciază
Distribuie