În „gazdă” la puşcărie

Peste 60 de oameni din zona Făgăraşului sunt încarceraţi la această oră la Penitenciarul Codlea. Puşcăria din judeţul nostru este „casa” celor mai mulţi infractori din Ţara Făgăraşului, care îşi ispăşesc în spatele gratiilor pedepsele date de instanţe.

Mai sunt făgărăşeni închişi şi în alte penitenciare din ţară, dar ponderea lor este mai mică decât ceea ce înregistrează Penitenciarul Codlea la acest moment.

Din cele 65 de persoane încarcerate la Codlea din zona noastră, 36 sunt din Făgăraş, 7 din Victoria şi 22 din mediul rural din localităţi precum Şercaia, Viştea, Ucea, Şoarş, Recea, Lisa, Hălmeag, Voila, Cincu, Mândra sau Părău.

Făgărăşenii reprezintă 8 procente din numărul încarceraţilor la Codlea, asta pentru că potrivit cms. şef Dan Rusu, „în data de 27 mai 2013 numărul total al persoanelor private de libertate din penitenciar era de 797.”

Dan Rusu este şi purtătorul de cuvânt al instituţiei. El spune că cele mai multe pedepse privative de libertate pe care le-au primit făgărăşenii sunt pentru furt calificat – 29 la număr, urmate de tâlhărie – 9 şi apoi de viol – 6. Alte fapte pentru care autorii lor au ajuns să înfunde puşcăria sunt ucidere din culpă, omor, înşelăciune, infracţiuni silvice sau infracţiuni la Legea Circulaţiei.

Penitenciarul Codlea
Penitenciarul Codlea

Cel mai longeviv „locatar” de la Codlea îşi petrece după gratii un sfert de secol şi din fericire nu este făgărăşean. Omul are de executat o pedeapsă de 25 de ani pentru omor deosebit de grav. Când va ieşi pe poarta puşcăriei va fi deja bătrân.

Stihl
Stand-up
Mara Mares_parlamentare 2024
Go Pro Infrastructure
Victoria Federal IFN

Pe de altă parte, cel mai tânăr dintre deţinuţii de la Codlea are abia 17 ani şi a fost arestat preventiv, urmând ca după definitivarea cauzei să fie transferat la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri de la Târgu Mureş. La polul opus, cel mai în vârstă „chiriaş” a împlinit 60 de ani.

Dacă până în urmă cu câţiva ani, femeile din Ţara Făgăraşului ajungeau şi ele la Codlea, acum în puşcărie nu mai sunt încarcerate şi persoane de sex feminin, astfel că infractoarele îşi vor executa pedepsele la Penitenciarul pentru Femei de la Târgşor.
Deţinutul, mai scump de 6 ori decât şomerul

Viaţa la puşcărie nu e deloc ieftină pentru bugetul unui stat ca al nostru. În România, costul lunar al unui deţinut într-un penitenciar românesc este de aproape 2.400 de lei, cea mai mare parte – 1.619 de lei – reprezentând-o cheltuielile de personal, arată Ministerul Justiţiei. Restul sunt costurile făcute cu hrana, paza, transport, curentul, educaţia sau agrementul celor încarceraţi.
Dincolo de zidurile penitenciarelor, şomerii au mai puţine beneficii de la stat.

În ţară sunt 43 de puşcării şi peste 33.000 de deţinuţi.

Puşcăriaşul e mai scump cu aproape 2.000 de lei decât un şomer. Statul plăteşte de aproape 6 ori mai mult pe lună pentru întreţinerea unui infractor decât pentru indemnizaţia unui absolvent de studii superioare fără serviciu.
(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie