Înălțarea Sfintei Cruci, zi de sărbătoare religioasă și de post
În fiecare an, pe 14 septembrie, este prăznuită Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.
Sfânta Cruce a fost găsită din porunca Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului împărat Constantin cel Mare. Deoarece pe Golgota au fost descoperite trei cruci, pentru a afla pe care a fost răstignit Mântuitorul, patriarhul Macarie a cerut ca o femeie moartă să fie atinsă pe rând cu fiecare cruce. Femeia a înviat când a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.
După această minune, Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci pe un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul.
Înălţarea Sfintei Cruci este una dintre sărbătorile anului bisericesc în care se ţine post pentru ca ea aduce aminte de patimile si moartea Mântuitorului.
„Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci ne amintește de cinstitul lemn al crucii, dar și de însăși Răstignirea Mântuitorului Hristos. De aceea, Evanghelia care se citește în această zi la Sfânta Liturghie ne descrie Pătimirile, crucificarea și moartea Domnului, care au avut loc în Sfânta și Marea Vineri.
Ca urmare, credincioșii retrăiesc și actualizează acele momente de importanță capitală pentru mântuirea lumii și țin post, ca în toate zilele de vineri de peste an, când ne amintim de Răstignirea Mântuitorului”, a explicat Arhim. Chiril Lovin pentru basilica.ro.