Încep lucrările la „Grivița 53”, primul teatru din România construit de comunitate
Începe construcția „Grivița 53” în București, primul teatru din România care se naște de la zero prin efortul și implicarea comunității. Lucrările vor demara pe 1 martie 2023, un moment care marchează trecerea de la stadiul de vis la realitate.
Proiectul a demarat în 2016 când regizoarea și scriitoarea Chris Simion – Mercurian a vândut casa bunicii sale și cu banii câștigați, 200.000 de euro, a cumpărat terenul din Calea Griviței 53. Primul care a încurajat-o și a intrat în proiect a fost soțul ei, Tiberiu Mercurian. Lor li s-au alăturat prieteni, colegi, parteneri, sponsori, oameni care s-au regăsit în acest demers impresionant și și-au dorit să pună o cărămidă pentru realizarea lui. În cei 6 ani de la debut, „Grivița 53” a strâns o comunitate de peste 11.000 de ctitori, de la personalități binecunoscute care fac performanță în domeniul lor de activitate, la persoane care au dorit să-și păstreze anonimatul.
„Pare ireal și totuși se întâmplă. Începe șantierul! Avem șansa unui constructor care s-a îndrăgostit de demersul nostru și care va depune tot efortul ca până în Aprilie 2024 să ducă teatrul la bun sfârșit. „Grivița 53” a atras în jurul ei oameni care nu văd proiectul doar ca pe un simplu job, ci ca pe un manifest personal. Eu am avut inițiativa, dar fiecare dintre oamenii implicați o transformă în realitate. Este visul nostru și va fi exemplul pe care-l dăm împreună. Cred cu tot sufletul că atunci când va fi gata, „Grivița 53” va fi un reper pentru generațiile viitoare și victoria tuturor celor care au crezut și au contribuit la realizare”, spune Chris Simion – Mercurian.
În 2021, „Grivița 53” a obținut o finanțare nerambursabilă în valoare de 1.903.989 de euro din Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-CULTURA. Proiectul a adunat 505.210 de euro din campaniile pe care le-a desfășurat din 2017 până în prezent. „Grivița 53” continuă campania „Vindem cărămizi. Construim un teatru” deoarece bugetul inițial al proiectului realizat în 2017 nu mai corespunde cu realitatea din prezent. Se vând cărămizi în continuare și proiectul își caută noi parteneri pentru a acoperi diferența de 700.000 de euro rezultată din creșterea prețurilor la materialele de construcție, cheltuieli imposibil de estimat la momentul demarării acestuia.
În 2017, „Grivița 53” a participat la cea mai importantă competiție de arhitectură sustenabilă din Europa, la Marsilia, unde din 5.085 de proiecte înscrise a obținut unul din cele 7 premii: “Acknowledgement Prize”. A fost prima dată în istoria concursului când România a urcat pe podium.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.