Interviu Crâznic Ioan

 

DATE PERSONALE

Numele şi Prenumele: CRÂZNIC IOAN

Data naşterii: 30 mai1958

Localitatea: Oraşul Victoria, jud. Braşov

Activitatea sportivă:

– 1971-1976 – perioada de iniţiere şi juniorat la CSS Făgăraş, secţia de baschet,  pregătit de prof. Ioan Trif;

– 1978-1983 – jucător la Politehnica Iaşi – div. B;

– din 1983, când se pun bazele primei formații de baschet seniori în Făgăraş, de către ing. Ioan Crâznic, și până în prezent – jucător şi antrenor al formaţiei, care a funcţionat iniţial sub alte denumiri: Utilajul Făgăraş, Koralum Făgăraş, iar acum A.C.S. Sportic Pro Baschet Făgăraş.

Activitatea profesională:

– 1983-2006 inginer chimist la Nitramonia Făgăraş;

–   actualmente profesor de educație fizică la școlile din Drăguş, Lisa şi Şoarş;

(absolvent al Facultăţii de Ştiinţe – studii de licenţă, domeniu Sport şi performanţă motrică la Univ. Lucian Blaga – Sibiu şi master în Educaţie fizică şcolară şi sportivă la aceeaşi universitate);

–  antrenor de baschet.

„Baschetul, cel mai spectaculos joc al planetei”

interviu cu prof. Ioan Crâznic, antrenorul echipei Sportic Pro Baschet

Silviu Coman: Când şi cum a luat fiinţă Asociaţia Club Sportiv Sportic Pro Baschet Făgăraş?

Monumente funerare
Dentistry Tour
Amanet King Onix
Victoria Federal IFN
Florian Shaorma
Mara Mares_parlamentare 2024
Proaspat Alb
Stand-up

Ioan Crâznic: Este una dintre principalele organizații sportive ale  județului Braşov şi a luat ființă în 2006, având ca principală activitate baschet dar şi alte sporturi, cum ar fi sania. Asociaţia este afiliată, din anul 2007, la Federaţia Română de Baschet şi, din anul 2011, la Federaţia Română de Bob, Sanie şi Skeleton.

S.C.: Activitatea clubului se rezuma doar la copii?

I.C.: Încă de la înființare, activitatea de inițiere şi pregătire în ramura sportivă baschet a avut ca prioritate copiii şi tinerii (minibaschet şi juniori) din municipiu şi împrejurimi dar şi seniori care au practicat la nivel de performanţă baschetul. Acum, pentru aceştia, baschetul reprezintă un „mod“ şi deopotrivă, un „model de viaţă“ de tip loisir.

S.C.: Mai vin copiii la baschet?

I.C.: Jocul de baschet, prin valenţele sale deosebite – dezvoltă armonios corpul uman, realizează socializarea între indivizi la vârste diferite, dezvoltă calităţi fizice, psihice, morale şi de voinţă, menţine un nivel înalt de funcţionalitate a aparatelor respirator şi cardiovascular. Astfel, atrage din ce în ce mai mulţi practicanţi, ocupând, în contextul actual, locul al doilea ca popularitate în ţara noastră.

Din ce în ce mai mulţi copii sunt îndrumaţi de părinţi în special, dar şi de profesori, spre a practica „cel mai spectaculos joc sportiv al planetei“.

S.C.: Cum vă descurcaţi din punct de vedere financiar pentru pregătire și competiţii?

I.C.: Activitatea clubului este susținută financiar într-o foarte mare măsură de părinții copiilor, cărora A.C.S. Sportic Pro Baschet Făgăraş le mulțumește cu  această ocazie, dar şi din sponsorizări din partea unor oameni generoşi, care apreciază avantajele practicării baschetului de către copii şi tineri.

 

S.C.: Care sunt calităţile pe care le urmăriți la selecția copiilor?

I.C.: În prima etapă, cea de iniţiere, toţi copiii care doresc să înveţe tainele jocului cu mingea la cos, urmează pregătirea sub supravegherea atentă a antrenorului, în procesul de antrenament sportiv. La vârste ceva mai mari, peste 9-10 ani, se va urmări potenţialul sportiv: motricitate, indici de dezvoltate fizică (înălțime, perimetre, greutate) şi funcțională (respirator şi cardiovascular). Jocul de baschet fiind denumit atât „jocul de şah cu minge“, cât şi „jocul  giganţilor“, înălțimea este factorul determinant în selecţie. Se ţine seama însă și de alte criterii, unul de o importanţă deosebită fiind cel al inteligenţei.

S.C.: Care este finalitatea cu sportivii pregătiți în cadrul clubului?

I.C.: Sportivii care îndeplinesc cerințele necesare pe plan performanţial, îşi pot continua  pregătirea la clubul din municipiul nostru, în paralel cu pregătirea (inclusiv jocuri oficiale din Campionatul Naţional) la cluburi din Braşov sau Sibiu cu care clubul făgărăşean are relaţii de colaborare. Sunt sportivi de care suntem mândri că au fost pregătiți la clubul nostru şi sunt legitimaţi acum la echipe din Braşov sau Sibiu. Mă refer la jucători ca Adrian Bredurean (U15 ani), la CSU Cuadripol Braşov – component al lotului naţional încă din primul an de juniorat, Victor Velţan şi Alexandra Şimon (U13 ani), la CSU Braşov, Adrian Sârbu şi Antonio Timofta (U13 ani) la White Snacks Sibiu – toţi din Făgăraş,  fraţii Denis Morariu (U16 ani), Antonio şi Fernando Morariu (U13 ani), la CSU Cuadripol Braşov – din Oraşul Victoria.

S.C.: Spuneaţi la începutul interviului ceva despre sanie…

I.C.: Da, poate puţini ştiu că din 2011 suntem afiliaţi la FR Bob, Sanie şi Skeleton şi clubul nostru are în pregătire sportivi care practică un sport de iarnă foarte apreciat şi la noi de ceva timp –  sania competițională. Avem în prezent nouă copii şi juniori legitimaţi, elevi şi eleve la Şcolile Gimnaziale din comunele Lisa şi Drăguş, care vor participa peste câteva zile la Campionatul Naţional de Sanie pe pârtie naturală – Parâng 2013.

 Silviu Coman


Apreciază
Distribuie