Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ce biserici din Țara Făgărașului prăznuiesc hramul
Intrarea Maicii Domnului în Biserică, cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia, este prăznuită pe 21 noiembrie.
Părinții Maicii Domnului, sfinții Ioachim și Ana, nu au avut copii multă vreme. Dar cu multă credință, L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinți. Au promis că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui.
Așa s-a și întâmplat. La trei ani de la nașterea Maicii Domnului, au dus-o pe fiica lor la templu, unde a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfăntului Ioan Botezătorul, conform crestinortodox.ro.
La templu, Fecioara Maria a stat până la vârsta de 15 ani, deprinzând lucrul de mână, citirea Scripturii şi îndeosebi rugăciunea.
După trecerea acestor ani, a fost dată în grija bătrânului Iosif, pentru a păzi în continuare curăţia şi sfinţenia vieţii ei.
Odată cu această sărbătoare, încep și zilele cu dezlegare la pește. Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la pește, dar și în fiecare sâmbătă și duminică până în 18 decembrie.
Bisericile din Țara Făgărașului care prăznuiesc hramul în această zi de sărbătoare sunt bisericile din satele Vad și Iași.
În aceasta zi, în unele zone ale țării copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ținute în lumină și căldură, înmuguresc și înfloresc, și sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove.
De aici și “florile dalbe, flori de măr” sau “măruț, mărgăritar” din colindele românești.