Întrecere de foc între pompieri
Pompierii din Făgăraş au luat pauză pentru o zi de la lupta cu flăcările şi salvarea cetăţenilor din situaţii disperate şi s-au întrecut cu colegii lor de la alte unităţi din judeţ în probe de alergare cu obstacole şi în mânuirea cu rapiditate şi eficienţă a motopompelor din dotare. N-a participat la această competiţie chiar tot detaşamentul din oraş, ci numai un echipaj condus de comandant şi alcătuit din cei mai iuţi membri ai unităţii.
Joi, 23 mai, pe stadionul Parc Arena din Făgăraş, 80 de pompieri din judeţ s-au întrecut în cadrul unui concurs al serviciilor profesioniste, faza pe inspectorat. Au participat cei mai buni pompieri de la toate unităţile din judeţul Braşov.
Competiţia a debutat la ora 10.00 şi au luat parte la ea echipaje formate din câte zece pompieri de la toate cele 8 subunităţi din judeţ, respectiv Detaşamanetul I de Pompieri Braşov, Detaşamentul II de Pompieri Braşov, Detaşamentul de Pompieri Făgăraş, Secţia de Pompieri Zărneşti, Detaşamentul de Pompieri Predeal, Secţia de Pompieri Victoria, Garda de Pompieri Bod, Pichetul de Pompieri Poiana Braşov.
„Este a doua oară când faza pe inspectorat se dispută la Făgăraş, pentru că stadionul nostru este singurul cu pistă asfaltată de 400 metri”, spune cmd. Dorin Moldovan, şeful Detaşamentului făgărăşean.
Probe pe ploaie
Cei 80 de pompieri au trebuit să dovedească îndemânare şi condiţie fizică la cele două probe impuse în competiţie, respectiv pistă obstacole 100 m şi dizpozitivul de luptă la motopompă. În program figura şi a treia probă, ştafetă 4X100 m, dar din cauza ploii torenţiale care a căzut în acea zi, proba respectivă nu s-a mai desfăşurat.
„La pista cu obstacole pe 100 de metri, 8 din cei 10 membri ai fiecărui echipaj trebuie să dea câte două probe fiecare. Se califică primii şase timpi. Anul trecut cel mai bun timp scos la această probă a fost de 19 secunde. La ştafeta de 4X100 metri ar fi trebuit să participe două echipe a câte patru membri fiecare şi s-ar fi calificat echipa cu timpul cel mai bun. La ediţia din anul precedent cel mai bun timp scos la această probă a fost de 1,18 min. La cea de-a treia probă – dsipozitivul de luptă la motopompă – participă 7 concurenţi din fiecare unitate de câte două ori”, a explicat cmd. Dorin Moldovan.
Trei săptămâni de antrenament
Pompierii care s-au înhămat la un asemenea concurs nu au îndrăznit să se prezinte nepregătiţi. Ei au fost antrenaţi timp de trei săptămâni de comandantul unităţii. „Am făcut exerciţii în ultimele trei săptămâni şi în cadrul unităţii, dar şi pe stadion. Eu, de exemplu, particip în fiecare an şi sunt cel mai tânăr din echipa de la Făgăraş. Anul trecut am luat locul I la motopompă şi locul II cu echipa”, a precizat plt. Marcel Drăguţ (27 ani).
Echipa Făgăraşului s-a dovedit a fi bine pregătită, o confirmă rezultatele obţinute la finalul concursului. „Întreaga echipă s-a clasat pe locul III la general. Plutonierul Alin Bica a obţinut locul I la individual la pista cu obstacole pe 100 m şi tot la această probă echipa noastră a mai obţinut încă un binemeritat loc II”, spune cmd. Moldovan.
Rezultate obţinute reprezintă munca şi performanţele pompierilor făgărăşeni care, pe lângă activitatea zilnică de participare la intervenţii în situaţii de urgenţă, s-au pregătit şi pentru aceste competiţii.
Echipa Făgăraşului
Cei 10 pompieri care au reprezentat Detaşamentul făgărăşean au vârste cuprinse între 27 şi 29 de ani. Toţi sunt plutonieri. Iată care sunt aceştia:
Marcel Drăguţ, Bogdan Lie, Bogdan Neamţu, Alin Bica, Laurenţiu Părun, Lucian Făgărăşean, Claudiu Nan, Daniel Cocan, Ioan Văcariu şi Lucian Costea.
Arbitrii care au jurizat concursul anual provin din cadrul centrului operaţional judeţean.
După această etapă urmează faza pe zonă la care participă, după modelul anilor trecuţi, un lot format din cei mai buni pompieri din judeţ. Anul trecut de la Făgăraş au fost incluşi în lot doi subofiţeri. Anul acesta vor face parte din lot cel mai probabil trei pompieri. Se vehiculează că lotul inspectoratului va fi antrenat de comandantul Moldovan, şeful Detaşamentului făgărăşean.
Faza pe zonă este programată pentru perioada 4-7 iulie la Mureş şi participă loturile din judeţele Braşov, Sibiu, Mureş, Harghita şi Covasna. Următoarea şi ultima etapă este cea naţională şi se va desfăşura tot la Târgu Mureş.
A doua zi, vineri, 24 mai, pe stadion s-a desfăşurat şi concursul între serviciile voluntare din judeţul Braşov. Au participat servicii din subordinea administraţiilor publice locale, precum şi servicii private de la combinatele din Tohan, Râşnov, Codlea, Făgăraş etc.
(Cristina Cornilă)