Ioan Niculae zice că nu mai reporneşte instalaţiile de la Nitroporos şi Viromet
Instalaţiile de amoniac de la Nitroporos Făgăraş şi de metanol de la Viromet Victoria au şanse mici să fie redeschise. Patronul Ioan Niculae a anunţat că cele două combinate nu vor fi redeschise prea curând, din pricina preţului la gaze. În ce priveşte societatea Viromet, trebuie menţionat că aceasta nu funcţionează numai în privinţa producerii de metanol, pentru că răşinile n-au încetat niciodată a fi produse la Victoria.
Anunţul patronului InterAgro vine în contextul în care două dintre cele şase combinate afiliate grupului Interagro au fost redeschise, datorită unei conjuncturi favorabile pe piaţa externă. „Din păcate, alte patru sunt încă închise, iar şansele să fie repornite sunt destul de mici. Situaţia combinatelor de îngrăşăminte chimice este în continuare critică, pe fondul unei politici haotice în domeniul gazelor naturale”, spune Niculae.
Preşedintele InterAgro nu dă şanse prea multe nici celor două combinate redeschise şi spune că situaţia este temporară, ele putând fi oricând oprite.
Societatea făgărăşeană Nitroporos şi-a încetat producţia pe data de 15 mai.
În ce priveşte societatea Viromet de la Victoria, nu se poate spune că de la o anumită dată şi-a stopat producţia de metanol, întrucât şi până acum combinatul producea metanol numai temporar. Activitate există în fabrică la acest moment, însemnând că se produc neîntrerupt răşini, explică liderul de sindicat al fabricii, Valentin Pampu.
Metanolul folosit la fabricarea lor este cumpărat din state arabe, iar ureea este cumpărată de la Târgu Mureş. Răşinile produse la Victoria sunt vândute în proporţie de 80% către societatea Kastamonu din Regin.
Conducerea grupului InterAgro atrage atenţia că două dintre combinatele sale, cel de la Făgăraş şi cel de la Victoria, sunt amplasate în oraşe monoindustriale, ceea ce ar putea duce la explozia unor probleme sociale. Anunţul este menit a determina guvernanţii să scadă preţul gazelor naturale.
În acest moment, preţul gazelor naturale pe bursele internaţionale este de 17 euro/MWh. În România, unde nu există o bursă propriu-zisă, cel mai mic preţ de tranzacţionare al gazelor naturale este de circa 19 euro/MWh.
(Cristina Cornilă)