La Făgăraş tenisul se opreşte până în septembrie

Fenomenul tenisului a luat amploare de când românca Simona Halep a ajuns în finala de la Roland Garros. La Făgăraş în mintea mai multor părinţi a încolţit ideea de a-şi da copiii la tenis, în detrimentul unor sporturi mai populare cum ar fi fotbalul sau handbalul. Mulţi n-au ştiut însă unde să se îndrepte în acest sens. Ziarul ,,Bună Ziua Făgăraş” s-a interesat despre secţia de tenis care funcţionează în cadrul Clubului Sportiv Şcolar (CSS). Instructorul de tenis de aici se numeşte Sergiu Bădiţoiu, este din Braşov, face naveta la Făgăraş şi are 43 de ani.

Vacanţă până în toamnă

CSS funcţionează după acelaşi regim ca şi unităţile şcolare din România, astfel că secţiile sportive intră şi ele în vacanţă. ,,Eu mai am cursuri la Făgăraş doar o săptămână, cât timp mai durează anul şcolar, iar apoi până în septembrie avem vacanţă. Cei care vin la tenis sunt de regulă elevi, astfel că orele de tenis nu s-ar mai putea desfăşura fără participarea lor. La ora aceasta am 14 copii la secţie, 6 avansaţi şi 8 începători. Pentru ei vin de trei ori pe săptămână la Făgăraş, respectiv lunea, marţea şi joia. Sâmbăta îi aduc părinţii pe ei la Braşov pentru a putea face antrenamente şi pe un teren cu zgură, de care nu există la Făgăraş”, explică Sergiu Bădiţoiu.

Orele de antrenament se desfăşoară în sala de sport de la Liceul Tehnologic ,,Dr. Ioan Şenchea”. Deşi tenisul nu este un sport pentru linoleum sau parchet, aceasta este singura soluţie la Făgăraş, întrucât nu există teren amenajat cu zgură. Antrenamentele se ţin după-amiaza, între orele 16.00 – 20.00, pentru că în prima parte a zilei sala de sport este ocupată de elevii liceului.

Pe teren propice elevii fac antrenamente doar sâmbăta, la o bază sportivă din Braşov unde există zgură, dar deşi deficitari în ce priveşte dotarea şi amenajarea spaţiului de joc, elevii lui Bădiţoiu au reuşit rezultate de excepţie la competiţiile de profil.

Şanse pentru o carieră în tenis

Dintre cei 14 jucători de tenis în devenire, cel puţin trei au şanse reale să devină sportivi de performanţă în domeniu.

,,Carina Bobohalma a reuşit în weekend-ul 7-10 iunie să obţină locul III la Cupa Lechner de la Braşov, categoria 14 ani, fete. Această poziţie o ajută pentru urcarea în clasamentul anual. La finalul anului primii 16 sportivi clasaţi sunt chemaţi la selecţia naţională. Sora ei, Ioana Bobohalma, are 10 ani şi se află pe numărul 56 în ţară dintre 500 de copii din clasamentele naţionale. Fiul meu, Alin Bădiţoiu (foto, n.r.), pe care îl iau la antrenamente când vin la Făgăraş, a reuşit anul trecut să ajungă pe locul 10 în ţară la 12 ani. El a fost chemat la selecţia naţională din cei aproximativ 500 de copii înscrişi în campionatele naţionale şi face parte din lotul lărgit al României format din 16 tenismeni la categoria lui”, mărturiseşte Sergiu Bădiţoiu.

Dentistry Tour
Monumente funerare
Victoria Federal IFN
Amanet King Onix
Zambete la cafea - Maria Visu

tenis - Alin Baditoiu, Campionatul National Individual 2013
De la 4 la 18 ani

E bine de ştiut vârsta de la care copilul poate să înceapă practicarea tenisului. Mulţi părinţi ar vrea să-i dea de la 4 ani, dar prof. Bădiţoiu spune că-i acceptă numai în situaţia în care la această vârstă fragedă dau dovadă de îndemânare şi motricitate.

,,De regulă, cursurile de tenis încep de la 6 ani. Eu îi duc până la 18 ani, când termină liceul. Toate antrenamentele de la Clubul Sportiv Şcolar sunt gratuite”, explică instructorul.

Ieftin la început, scump la profesionişti

Pentru copii şi mai ales pentru începători tenisul este un sport ieftin. O rachetă cu 40 de lei îşi face chiar bine datoria în mâinile unui micuţ care abia acum deprinde regulile jocului. Tensiul de performanţă însă este altă poveste. Preţurile la rachetele de calitate încep de la 1.000 de lei bucata, iar cursurile cu antrenori personali nu sunt mai ieftine de 50 de lei/şedinţa.
În România nu există terenuri cu iarbă ca la Wimbledon, competiţiile se joacă doar pe zgură ca la Roland Garros.

Copiii de la CSS Făgăraş ajung în timpul anului la competiţii foarte înalte, după cum susţine dascălul lor, cum ar fi Tenis Europe pentru juniori sau Campionatul Internaţional al României. Întrucât Federaţia de Tenis nu sprijină financiar decât primii trei jucători de la fiecare categorie din lotul naţionalei, participarea la turneele din afara ţării a copiilor făgărăşeni rămâne la disponibilitatea părinţilor.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie