Lecţie de delicvenţă juvenilă de la un poliţist care a crescut într-o casă de copii
Un poliţist care a crescut într-un centru de plasament s-a întors peste ani de zile să le vorbească micuţilor din acelaşi centru despre delicvenţa juvenilă. S-a întâmplat la Centrul ,,Azur” din oraşul Victoria joi, 11 septembrie, cu prilejul organizării unei acţiuni de informare şi prevenire a copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi.
Patru oameni ai legii – doi de la Braşov, doi de la Victoria – s-au aflat în mijlocul copiilor şi le-au explicat consecinţele delicvenţei juvenile. Au luat cu ei un filmuleţ făcut în centrele de detenţie, în care minorii îşi ispăşeau pedepsele. Micii spectatori au remarcat din imagini diferenţele existente între cei privaţi de libertate în urma săvârşirii de infracţiuni şi cei ce îşi trăiesc viaţa în afara gratiilor.
,,De la Poliţia Victoria au participat cms. şef Marian Filipoiu şi ag. Dorian Sarsamă. De la IPJ Braşov au venit scms. Mihaela Stanciu şi ag. şef Florin Oancea. Acesta din urmă le-a trezit interesul copiilor după ce le-a mărturisit că el însuşi şi-a trăit copilăria la Centrul de plasament din oraşul nostru cu mulţi ani în urmă. Agentul le-a împărtăşit din experienţa lui de viaţă din acei ani”, precizează Olimpia Beca, şefa Centrului ,,Azur”.
În instituţia din Victoria sunt instituţionalizaţi 78 de copii. În perioada vacanţei de vară câţiva dintre ei s-au bucurat de o reîntoarcere temporară în sânul familiei, însă 52 de minori şi-a petrecut vara în centru.
Copiii ajung aici de la vârsta grădiniţei şi pot rămâne până la 26 de ani, dacă urmează orice formă de învăţământ (post-liceală, facultate, masterat). În caz contrar, la 18 ani părăsesc instituţia. Nu sunt obligaţi să se descurce din prima pe cont propriu, pentru că la ieşirea din centru DGASPC Braşov le găseşte un loc de muncă. Abia în situaţia în care refuză trei propuneri consecutive de muncă, se văd nevoiţi să se descurce singuri.
(Cristina Cornilă)