Luptătorii din munţi. Gheorghe Haşu

În munţii Făgăraş a activat una din cele mai importante grupări de rezistenţă armată împotriva comunismului din România.

Arhivele Securităţii consemnează că în perioada 1950-1954, mişcarea partizanilor făgărăşeni era între primele trei obiective naţionale ale organelor represive comuniste. Gheorghe Haşu (Pojorta, 1921 – Jilava, 1957), un ţăran dintr-o familie înstărită a Pojortei, se afla printre cei 12 luptători din munţi. Relatăm mai jos ultima întâlnire a partizanului cu soţia sa.

În februarie 1950, soţia lui Gheorghe Haşu a născut al doilea copil. Deşi era riscant, bărbatul a coborât din munţi să-şi vadă fiul. Momentul e relatat de Ion Gavrilă Ogoranu – conducătorul partizanilor şi singurul din grup care nu a fost prins de Securitate:

„Era duminică dimineaţa. Fetiţa se trezise şi, aşezată pe pieptul lui, îi închidea ochii cu mânuţele şi îi poruncea: cuncă-te, tată, cuncă-te. Avea doi ani. Alături, mama îşi alăpta pruncul. Era atâta linişte în casă, în sat şi parcă în lume. (…) Securiştii s-au repezit la poarta încuiată şi o dărâmară. În casă, Ghiţă adună repede ceva haine cu el, îşi luă raniţa şi puşca, sări pe o fereastră în grădina unui vecin şi se îndepărtă printre pomi. Tânăra nevastă acoperi patul unde dormise soţul, închise fereastra şi ascunse la repezeală hainele rămase de la el; se ruga în gând, cu copilul în braţe. În grabă, uită acele câteva fire de floarea-reginei, pe care soţul i le adusese de la munte, aşezate într-un pahar pe fereastră. Acest lucru i-a pus pe securişti la bănuială şi au făcut percheziţie, găsind hainele ascunse şi bocancii lui Ghiţă. Un ofiţer i-a aruncat copilul din braţe şi a început s-o lovească:

«Unde ai ascuns banditul, căţea?»

Reno Depo
Go Pro Infrastructure
Proaspat Alb
Dentistry Tour
Amanet King Onix
Mara Mares_parlamentare 2024
Stand-up

A fost ultima întâlnire a Eugeniei Haşu cu soţul ei; Gheorghe Haşu a fost prins şi executat în 1957, fără să îşi revadă soţia şi copiii.

După scena de mai sus, Eugenia – care avea atunci 20 de ani, împreună cu fratele mai mic şi cu părinţii, a fost dusă la Securitatea din Făgăraş. Au urmat zile şi nopţi de coşmar. Zdrobiţi în bătăi, au fost într-un final eliberaţi; dar peste o vreme au fost luaţi iar, apoi din nou… Tatăl Eugeniei avea să fie trimis la Canal, iar mama ei, ca şi părinţii lui Gheorghe Haşu, au fost urmăriti, bătuţi şi anchetataţi periodic. Aceeaşi soartă au avut-o toate rudele partizanilor din munţii Făgăraş.

Eugenia Comanici a împlinit de curând 85 de ani. Nu s-a recăsătorit niciodată, deşi – în anii ’50 – a fost obligată de Securitate să divorţeze de soţul ei, Gheorghe Haşu.

(Ioana Haşu)


Apreciază
Distribuie