Militar din Cincu, ignorat de afaceriști locali, a obținut fonduri din SUA pentru copiii cu autism de la DICTA Făgăraș

foto: bunaziuafagaras.ro

Un militar încadrat la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” s-a zbătut pentru a obține fonduri pentru DICTA Făgăraș, unde sunt îngrijiți copiii cu autism. Centrul situat lângă primărie funcționează într-o clădire a Arhiepiscopiei Sibiului și necesita o bucătărie (foto în galerie), pentru cei 37 de tineri cu tulburări de dezvoltare care vin zilnic aici. Subofițerul s-a izbit, însă, de refuzul celor care îl puteau ajuta și a găsit sprijin în SUA.

Gheorghe Cătălin Pantilimon (foto principală), părintele unuia dintre copiii care au nevoie de terapie pentru a învăța să se descurce singuri, s-a hotărât să ajute la rândul său centrul și a încercat să obțină donații de la producători locali de mobilă, pentru a putea să amenajeze o încăpere mică. Încrezător în deschiderea cu care va fi întâmpinat de semenii din aceeași comunitate, a îndrăznit să ceară produse de la firmele care produc piese de mobilier. S-a izbit, însă, de refuzul afaceriștilor făgărășeni la care a apelat.

„Aveau nevoie de o bucătărie, iar gândul meu a fost să merg pe la instituții și așa mai departe. Nu am primit nici un rezultat favorabil pentru acești copii”, mărturisește militarul din Cincu.

Subofițerul nu a abandonat cauza umanitară și a cerut sprijinul șefilor săi.

„Discutând în birou cu un superior al meu, a spus că mă va ajuta dânsul. Împreună am mers la comandantul unității care a spus că va rezolva această problemă. Din comandamentul nostru s-a produs toată această mișcare”, mai spune Gheorghe Pantilimon.

Un ajutor în valoare de aproximativ o mie de euro a venit după ce conducerea Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica” a facilitat discuțiile cu „Spirit of America” – ONG din Statele Unite ale Americii care îi susține pe americanii din străinătate, dar și pe localnicii și partenerii lor.

„Spiritul Americii este reprezentat, pe de-o parte, de sprijinul pe care americanii îl au pentru bărbații și femeile din armată, din străinătate. Tot ceea ce facem este să asigurăm siguranța și succesul diplomaților și soldaților americani, și a prietenilor noștri de pretutindeni. În America foarte puține persoane servesc în uniformă, dar toată lumea din America îi susține pe cei care sunt în armată.

Amanet King Onix
Monumente funerare
Go Pro Infrastructure
Florian Shaorma

Organizația noastră este un mod de a sprijini toată munca lor, iar americanii sunt recunoscători pentru eforturile trupelor noastre și ale prietenilor noștri români. Suntem foarte recunoscători să avem parteneri în lume precum cei români. (…) Suntem foarte mândri ca, prin intermediul donatorilor noștri, să sprijinim proiectul „bucătăria” care a fost finalizat cu ajutorul gărzii naționale din Rhode Island și Virginia de Vest”, a declarat Nick Israel, reprezentantul „Spirit of America”.

Autismul este una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei, iar președintele Asociației DICTA a explicat de ce era nevoie de o adevărată bucătărie în sediul din Făgăraș.

„La Brașov, i-am învăţat pe copiii cu cerinţe speciale să se gospodărească, să îşi facă mâncare, să îşi pună unt pe felie, să taie o pâine, să-şi facă un ceai… Așa ne-am gândit să facem și aici, din cauza aceasta noi aveam nevoie de o bucătărie. Vreau să mulţumesc tuturor celor implicați”, a declarat Anca Manciu

Centrul de terapie din municipiul nostru funcționează, în prezent, doar la parterul clădirii. Autoritățile locale afirmă, însă, că există deja un plan pentru extinderea activității și pe celelalte două nivele.

Specialiștii de aici îi ajută pe micuții timizi, timorați, emotivi, anti-sociali, hiperactivi, autoagresivi, cu sindrom Down, Aspenger sau cu elemente infantile de autism prin terapie adaptată nevoilor lor.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie