Mini-centrală de apartament… de la Ecoterm

Adunarea Generală a Acţionarilor a propus modificarea planului de reorganizare a societăţii Ecoterm, într-o şedinţă care a avut loc luni, în 29 septembrie. După 20 octombrie, dacă şi judecătorul sindic de la Tribunalul Braşov îşi dă acordul, Consiliul Local Făgăraş va mai deţine 10% din societate, iar firma investitoare va prelua restul de 90%. Firma care va investi 18,7 milioane de euro în reorganizarea sistemul termic din municipiu se numeşte Gas Energy Ecotherm şi este parte a grupului nemţesc Custo Solar. AGA de la Ecoterm este formată din consilierii locali ai municipiului. Din zece câţi au fost prezenţi la şedinţă, opt voturi au fost pro (PNL, PDL, PC) şi două au fost împotrivă (PSD).

Primii bani acoperă datoriile

După preluarea societăţii de termoficare, investitorii vor transfera rapid în contul Ecotermului primii bani, 644.000 de euro, atât cât este nevoie pentru acoperirea datoriilor acumulate în trecut de societate.

,,Societatea a acumulat restanţe către Finanţele Publice, către Primăria Făgăraş, GDF Suez, Apă Canal, Electrica şi către alţi creditori mai mici, în total fiind vorba de un număr de 14 creditori, care au de recuperat 644.000 de euro. Acestea sunt datoriile din planul de reorganizare, însă avem şi alte datorii curente, adunate între 1 iulie 2012 şi 30 septembrie 2014, fiind în special facturi către utilităţi. Acestea din urmă se ridică la 250.000 de euro şi vor fi plătite în viitor tot de firma investitoare”, explică directorul Ecoterm, Marius Tişcă.

Motoare fabricate de austrieci

Partea românească a concernului german va realiza la Făgăraş o staţie pe cogenerare care va înlocui actualul sistem de încălzire. Staţia va fi amplasată pe platforma Duplex şi va funcţiona cu minim trei motoare.
,,Primele două motoare au fost deja comandate în Austria. Ele vor pleca în 18 decembrie de acolo, iar al treilea va fi adus numai anul viitor în luna martie, nefiind încă produs. Sperăm ca la mijlocul lunii ianuarie primele două motoare să fie montate. Urmează o perioadă de probe tehnice şi electrice, iar în februarie noul sistem ar trebui deja să funcţioneze”, mai spune Tişcă.

Ecoterm - Marius Tisca, director Ecoterm

Amanet King Onix
Go Pro Infrastructure
Monumente funerare
Florian Shaorma
Zambete la cafea - Maria Visu
Proaspat Alb
Dentistry Tour
Victoria Federal IFN

Motoarele fabricate în Austria sunt agabaritice. Unul singur are 12,6 m lungime, 3 metri lăţime şi 5 metri înălţime. Staţia va funcţiona la început cu două astfel de motoare.

Simultan pe trei fronturi

Pentru ca de anul viitor întregul sistem să devină operaţional, planul de lucru este pe trei fronturi distincte: frontul I înseamnă instalarea centralei pe cogenerare; frontul II înseamnă interconectarea celor 8 centrale din Făgăraş de la care se folosesc reţelele, nu şi cazanele; frontul III înseamnă reabilitarea conductelor interioare blocurilor şi contorizările individuale.
Întreaga investiţie este de 18,7 milioane de euro. Din această sumă 1,6 milioane de euro costă numai montarea instalaţiei pentru fiecare apartament în parte. Fiecare locuinţă va fi prevăzută cu un sistem de contorizare şi un schimbător de căldură, care împreună fac ca mărime cât o jumătate de centrală termică individuală. În Făgăraş mai sunt circa 2.000 de apartamente racordate la Ecoterm, iar lucrarea afarentă unuia singur costă 810 euro.

Această instalaţie, cu contorizare individuală, poate fi folosită chiar şi vara, dacă proprietarul vrea să-şi pornească singur căldura. De asemenea, ea poate fi folosită şi în paralel cu centrala individuală de apartament, dacă proprietarul vrea un sistem alternativ de încălzire. Despre acesta, Marius Tişcă spune că este mult mai ieftin decât centrala termică: ,,Cu cât va scădea gigacaloria încă nu ştim, pentru că mai trebuie făcute calcule şi apoi mai trebuie aprobări de la Consiliul Local şi ANRSC, dar pot să vă spun că în mod sigur va scădea preţul. Noi estimăm ca la finele lui 2015 să mai atragem alţi 650 de clienţi din Făgăraş, dintre cei care în trecut s-au debranşat de la Ecoterm. Asta, pentru că oamenii nu vor mai plăti pierderi pe spaţiile comune, întrucât în mod sigur nu vor mai exista pierderi şi nu vor mai avea nevoie de revizii tehnice ca la centralele de apartament. Aceste instalaţii se vor monta gratuit şi vor rămâne proprietarilor pe perioada folosinţei lor.”

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie