Motivul pentru care sportul cu cai este al treilea cel mai scump din lume

Sute de vizitatori au intrat vineri, de Sfânta Marie, pe poarta Hergheliei de la Sâmbăta de Jos pentru a lua parte în acea seară la un spectacol ecvestru inedit.

Pe lângă show-ul pe care îl organizează ocazional unitatea de stat, turiştii au admirat, în premieră, un ,,convoi” de 8 lipiţani negri, care mergând unul în faţa celuilalt, trăgeau aceeaşi trăsură. Numai la înhămarea lor au participat 12 oameni. Lipiţanii negri sunt o raritate. Convoiul armăsarilor a avut o lungime de 35 de metri, fiind alcătuit din 6 armăsari din linia Napolitano, unul din linia Conversano şi unul din linia Maestoso.

Proprietarul cailor, Nica Şerban din Poiana Braşov, a fost şi driver-ul trăsurii. Acesta a condus în persoană alaiul lipiţanilor, controlând fiecare armăsar în parte, pentru că avea în fiecare mână câte opt perechi de hăţuri. În luna septembrie acest spectacol cu 8 lipiţani negri va fi omologat de Cartea Recordurilor. Se va întâmpla în Poiana Braşov, la Casa Viorel, acolo unde sunt antrenaţi caii. Câţiva dintre armăsari au fost născuţi şi crescuţi în unitatea de la Sâmbăta de Jos.

După spectacolul demn de Cartea Recordurilor, show-ul a continuat cu armăsarii unităţii de stat.

Primul care a intrat în padocul de demonstraţii a fost un atelaj cu 6 cai înhămaţi la aceeaşi trăsură. Oficiile de gazdă şi prezentarea etapelor de show i-au revenit directorului Hergheliei, medicul Cosmin Drăgan. Acesta a explicat că spectacolul excede rigorilor competiţiilor de talie naţională şi internaţională, întrucât la concursurile oficiale de atelaje nu se pot înhăma simultan mai mult de 4 cai. Trăsura specială, care era trasă de lipiţani, este de fabricaţie maghiară şi costă 18.000 euro, fiind confecţionată în serie mică.

A urmat o progresie de dresaj academic, cu 6 călăreţi, unică în România, care s-a derulat în marea ei parte pe muzica lui Strauss – ,,Marşul lui Radetzky”. Progresia de galop a fost următoarea vizionată, ,,pusă în scenă” de echipa de călărie a Hergheliei pe muzică rock.

Show-ul a continuat cu progresia de dresaj spaniol, executată cu armăsarul Caius, lipiţanul care a atras ropote de aplauze la finalul demonstaţiei când s-a pus în genunchi în faţa publicului.

Stihl
Proaspat Alb
Mara Mares_parlamentare 2024
Go Pro Infrastructure
Victoria Federal IFN
Stand-up
Amanet King Onix

Nu a lipsit progresia de atelaj la trăsură, despre al cărui cal directorul Drăgan a precizat că a fost cotat drept cel mai valoros lipiţan din Europa, urmată de o demonstraţie cu obstacole la trăsură. Aceasta din urmă a fost executată de doi lipţani fraţi, din linia Napolitano, care au trebuit să treacă de câteva ori printr-un număr de zece obstacole fără să le doboare.

Spectacolul cailor s-a încheiat cu un dresaj cu patru armăsari, iar la finalul întregului show cântăreţul popular din Victoria, Constantin Tudor, a susţinut un recital.

Toată lumea a plecat încântată de la Herghelie, cu atât mai mult cu cât a aflat de la directorul ei că ,,sportul cu cai este al treilea cel mai scump din lume, după yachting şi Formula 1”

(Cristina Cornilă)

DSCN7755DSCN7788DSCN7826DSCN7807DSCN7760DSCN7790


Apreciază
Distribuie