Muzeograf, autor de cărţi istorice
• Muzeul „Valeriu Literat” din Cetate a găzduit joi, 5 septembrie, o sesiune de comunicări, două lansări de carte şi a inaugurat o expoziţie de fotografii 3D.
Una din cărţi a fost scrisă chiar de muzeograful Constantin Băjenaru, fiind vorba de „Ţara Făgăraşului în timpul stăpânirii austrice (1691-1867)”, un volum pentru care a adunat informaţii vreme de 15 ani. Autorul a promis că până în 2017 va scoate şi o monografie completă a Ţării Făgăraşului.
Absolvent al Facultăţii de Istorie al Universităţii Bucureşti, autorul lucrează la muzeu din 1992. Patru ani mai târziu după intrarea sa în colectivul instituţiei începe să publice numeroase studii despre institutele vechi de creditare, despre Revoluţia de la 1848, activitatea politică a lui Ion Codru Drăguşanu sau despre castele şi palate din Transilvania.
Ultima lucrarea lansată a fost tipărită în august la o editură din Alba Iulia şi conţine peste 400 de pagini, acoperind peste un secol şi jumătate din istoria zonei. Constantin Băjenaru are în intenţie să continue prezentarea istoriei într-un volum dedicat anilor 1867-1918, iar în patru ani să aştearnă pe hârtie şi o monografie completă a Ţării Făgăraşului.
Celălalt volum a fost lansat de un scriitor din Republica Moldova, Ion Tentiuc, care şi-a prezentat lucrarea „Contribuţii la istoria şi arheologia spaţiului pruto-nistrean”.
Lucrările au fost lansate în Turnul Tomory, iar după lansări oaspeţii au fost invitaţi într-o sală temporară de expoziţii pentru a vedea în premieră expoziţia „Cetăţile Domnului la marginea lumii”, organizată de muzeul nostru în colaborare cu muzeul Brukenthal din Sibiu şi care va rămâne deschisă până la 15 octombrie. Printre fotografiile expuse se numără câteva imagini 3D cu biserici fortificate din Transilvania.
În aceeaşi zi a avut loc şi o sesiune de comunicări, unde s-au susţinut 40 de lucrări pe teme de patrimoniu, restaurare şi conservare, fiind cel mai mare număr de comunicări susţinute vreodată la Făgăraş, în istoria acestui eveniment, care se organizează anual în cetate. Au fost prezenţi muzeografi de la mai multe muzee din ţară, începând de la Baia Mare şi până la Braşov, Sibiu, Bucureşti, Câmpulung sau Iaşi.
(Cristina Cornilă)