O jumătate de secol de existenţă
Atestată acum peste 500 de ani, comuna Comăna este în sărbătoare pe tot parcursul acestui an. Sunt 540 de ani de la prima atestare documentară a comănarilor.
Potrivit învăţătorului Constantin Gubernat din Comăna de Jos, date oficiale despre această comună sunt din anul 1464. Atunci, regele Matei Corvin a dăruit districtul Făgăraşului, cu comuna Comăna de Jos, unui neam al său, Ioan Gereb, ca răsplată pentru serviciile sale.
Tot el a mai spus că în zonă s-au făcut cercetări care au atestat faptul că la Comăna a existat o aşezare umană încă din perioada dacică. S-au descoperit locuinţe vechi, mai bine zis bordeie făcute din piatră şi lut. Învăţătorul Gubernat a fost şi cel care a găsit o râşniţă veche de 3.500 de ani. Cu ea se măcinau boabe şi se făcea făină pentru cocă. Este dintr-o gresie şi este formată din două părţi, una concavă, alta convexă, iar la mijloc are o gaură. Oamenii băgau boabele în gaura de la mijloc şi cu un băţ, ca un mâner, învârteau piatra de deasupra, care prin apăsare le mărunţea.
(Alexandru Socaciu)