Ocolul lumii pe bicicletă

A epuizat rolul de Badea Cârţan

Vi-l mai amintiţi pe Mirel Magop, cel care a mers pe jos până la Roma în 2013? Acelaşi globetrotter care s-a încumetat să străbată 3.000 de km în patru luni, doar pentru a-l ,,concura” pe Badea Cârţan, se înhamă la un traseu şi mai îndrăzneţ. Împreună cu un prieten din Bacău, pe nume Anton Duma, Magop vrea să vadă tot mapamondul pe două roţi. Pentru că echipa ,,Bună Ziua Făgăraş” l-a aşteptat în decembrie 2013 Roma, la Columna lui Traian, alături de primarul Cârţişoarei, Dorin Magda, temerarul călător ne-a făcut o vizită la redacţie pentru a ne împărtăşi noul lui vis.

,,Am venit cu bicicleta din Bacău, acolo unde stau acum, pentru a mă antrena pentru ocolul pământului. Am făcut două zile până la voi. În prima zi am mers 122 de km şi am urcat şi pasul Oituz. Învăţ să îmi dozez efortul şi să nu mă epuizez total într-o singură zi. Vom avea de pedalat mult şi bine”, spune bărbatul de 45 de ani.

Expediţie de 6 ani

La primăvară Magop şi Duma se vor urca în şaua bicicletei, îşi vor lua 3-4 kg de bagaje, un laptop, un cort şi vor porni într-un tur al tuturor ţărilor din lume, care le vor acorda vize.

,,Vom trece prin peste 130 de ţări în cei 6 ani cât estimăm că va dura călătoria. Sunt în jur de 150.000 de km, din care vom merge pe două roţi 125.000 km, iar ceilalţi îi vom parcurge pe bacuri şi feriboturi. Începem cu un număr de 26 de ţări din Europa, cum e şi firesc, poate vom pedala şi în scopuri umanitare, pe care ni le va indica Asociaţia ,,Betania” din Bacău, cu care am avut primele discuţii de colaborare. Căutăm sponsori, apelăm la ambasade, luăm legăruta cu organizaţii româneşti, pentru a fi ajutaţi în călătoria noastră. Încercăm să găsim ONG-uri sau firme să ne ajute să transportăm volume scrise în limba română şi să le împărţim pe drum. Avem până acum un fond de carte de 3.000 de volume, primite cu titlu de donaţie”, explică Mirel Magop.

Costum românesc pe bicicletă

Ciclo-turişti s-au mai văzut bântuind lumea, dar bicilişti în port naţional nu sunt pe toate cărările! Cei doi vor avea în rucsac şi câte un costum tradiţional pe care să-l îmbrace în momentele festive ale călătoriei, fie atunci când se opresc pe la ambasadele româneşti de peste graniţe, fie când sunt întâmpinaţi de oficialităţi. Promovarea ţării este o altă latură a expediţiei pe glob.

Viza pentru anumite state rămâne încă o necunoscută, dar un lucru e sigur: fiecare ţară care le acordă viză va fi străbătută de români pe fiabilele biciclete marca Koga, pe care doresc să şi le cumpere înainte de a porni la drum.

Florian Shaorma
Proaspat Alb
Stand-up
Zambete la cafea - Maria Visu
Mara Mares_parlamentare 2024
Dentistry Tour
Victoria Federal IFN

Statele cu conficte armate sau cu epidemii sunt cele mai mari provocări ale românilor. Nu va fi ocolită de pildă Rusia, în care temerarii călători vor intra dinspre Finlanda.

Însoţitor de drum

Au mai fost biciclişti care au cutreierat harta lumii doar cu bicicleta din dotare, însă niciunul până acum – cel puţin niciun român – nu a bifat peste o sută de state în acelaşi traseu. De la Bacău a mai plecat în 1995 un tânăr de 26 de ani să vadă lumea pe două roţi. Expediţia lui a durat 30 de luni, dar a văzut numai 18 ţări de pe patru continente.

Anton Duma, cel care îl va însoţi pe Mirel Magop vreme de 6 ani de acum încolo, este tot băcăuan. Până la cei 48 de ani ai săi, a apucat să străbată în acest mod 35 de ţări şi 58.000 km. Marea lui aventură a început în 2009 cu 200 de euro în buzunar. A făcut rost de bănuţi cântând la muzicuţă prin pieţe publice şi învăţându-i pe străini să danseze periniţa românească.
Este primul român căruia Moş Crăciun i-a dat like pe contul său de socializare. Când a ajuns în Laponia nu a ratat ocazia de a se întâlni cu Moşul şi de a-i dărui un ştergar tradiţional românesc.

În 2011 a fost propus şi selectat pentru a fi unul din cei 10 „Eroi pentru România” în cadrul unui concurs organizat de Discovery Channel. A impresionat cu pasiunea sa pentru călătorie, dar şi cu spiritul de aventură. O echipă a postului de televiziune a fost în satul său natal unde a realizat un film cu viaţa lui Anton Duma. Nu a câştigat premiul, dar faptul că publicul l-a votat a înţeles că nu a fost totul în zadar.

Temerarii călători pun la dispoziţia celor care doresc să îi ajute un cont deschis pe numele Anton Duma Porongi: RO 91 RZBR-IBAN 0000 0600 1357 0898 (euro).

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie