Ordonanța-trenuleț va duce la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă, avertizează mediul de afaceri
Mediul de afaceri este furios și avertizează că ordonanța-trenuleț va duce la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă. Proiectul oficial de OUG a austerității, publicat duminică de Ministerul Finanțelor și care urmează să fie adoptat luni, prevede creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. În același timp, pragul la microîntreprinderi scade de la 500.000 de euro, cât este în prezent, la 250.000 de euro anul viitor și 100.000 de euro în 2026. Ședința de Guvern în care urmează să fie adoptată ordonanța austerității este programată luni, de la ora 13.00.
Recenta decizie a Guvernului de a crește nivelul taxării și impozitării pentru microîntreprinderi și alte întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), deși premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu vor exista asemenea majorări în 2025, provoacă un val de nemulțumiri în rândul comunității de afaceri. Confederatia Națională pentru întreprinderile Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a emis un comunicat de presă în care atrage atenția asupra impactului dezastruos pe care aceste măsuri îl vor avea asupra economiei și locurilor de muncă.
„Este imperativ ca autoritățile să reevalueze aceste măsuri, să renunțe la reducerile pragurilor de impozitare pentru microîntreprinderi și la creșterea impozitului pe dividende”, afirmă reprezentanții mediului de afaceri.
Printre modificările propuse de Guvernul României se numără:
- Reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi la 250.000 euro în 2025 și la 100.000 euro în 2026.
- Creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%.
Aceste măsuri, anunțate cu doar trei zile înainte de implementare, contravin principiilor de predictibilitate și stabilitate economică, afectând grav capacitatea antreprenorilor de a se adapta noilor condiții. Mulți dintre aceștia se confruntă cu riscul falimentului, închiderea afacerilor sau reducerea personalului, afirmă confederația națională.
„Măsurile de reducere a pragului de taxare pentru microîntreprinderi la 250.000 euro din 2025 și la 100.000 euro din 2026, precum si creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, sunt propuse a fi luate cu doar 3 zile înainte de implementare, în profund dispreț pentru prevederile legale legate de predictibilitatea și stabilitatea mediului de afaceri. Efectul acestor măsuri este cu atât mai devastator, cu cât nu lasă timp efectiv de calcule, modificări ale prețurilor, optimizare a costurilor și schimbări de strategii pentru antreprenori. Pentru mulți dintre aceștia, noile prevederi înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât închiderea afacerilor sau reducerea personalului, un cadou otrăvit de sărbători. Amintim că sectorul întreprinderilor mici și mijlocii din România angajează peste jumătate din forța de muncă din România.
Precizăm că aceste măsuri nu au fost niciodată discutate cu mediul de afaceri și nu a fost realizat niciun studiu de impact cu privire la efectele acestora pe termen mediu și lung”, se precizează în comunicat.
Consecințe catastrofale
IMM-urile reprezintă coloana vertebrală a economiei românești, angajând peste jumătate din forța de muncă activă. Creșterea poverii fiscale asupra acestui sector poate genera:
- Falimente în lanț;
- Pierderea a zeci de mii de locuri de muncă;
- Reducerea investițiilor în dezvoltare și inovare.
Mai mult, lipsa unui studiu de impact și absența dialogului cu mediul de afaceri subliniază o abordare unilaterală și lipsită de transparență din partea autorităților.
CNIPMMR propune ca soluții:
- Reducerea drastică a cheltuielilor publice, în locul supraîmprestării mediului privat;
- Implementarea unor măsuri fiscale în urma unor studii de impact;
- Menținerea unui dialog deschis cu comunitatea de afaceri pentru identificarea celor mai bune soluții.
IMM-urile spun că măsurile care urmează să fie adoptate de Guvern trebuie discutate și agreate mai întâi cu mediul de afaceri și implementate doar în urma unor studii de impact, care să permită antreprenorilor să-și ajusteze afacerile corespunzător, pentru beneficiul economiei românești.