Castelul Bran deschide porțile trecutului și ale tradiției, invitând turiștii din întreaga lume să descopere obiceiurile pascale ale unui sat din inima Țării Făgărașului. Anul acesta, Muzeul de Pânze și Povești din Mândra este cel care semnează expoziția principală, o instalație emoționantă dedicată Paștelui autentic românesc.
Până în 28 aprilie, vizitatorii pot admira în castel o serie de fotografii documentare, obiecte de uz tradițional și povești culese din comunitatea de lângă Făgăraș, toate reunite sub semnul #MemoriaComunității. Este o mărturie vie a modului în care sărbătoarea Învierii a fost păstrată, transmisă și celebrată, din generație în generație, de oamenii locului.
„Am pregătit o incursiune în vibrația comunității noastre, din Mândra, în preajma sărbătorilor pascale, de-a lungul timpului. Și am expus-o la Castelul Bran, cu un estimat de peste 50.000 de vizitatori, de pe tot Globul”, au transmis reprezentanții muzeului.
Expoziția include opt panouri vizuale de mari dimensiuni, ce surprind momente intime și pline de farmec: femei care coc pâinea și cozonacii, ouă încondeiate cu foi de ceapă și frunze, vecini care ciocnesc ouă la poartă, bărbați din neamul lu’ Chima îmbrăcați în straie tradiționale, dar și mâini care „dantelăresc”, ilustrare a unui meșteșug păstrat cu grijă în comunitatea din Mândra.
Printre figurile emblematice regăsite în imagini se numără tanti Veta, tanti Leana lu’ Sima, tanti Limpica lu’ Spiridon, Veta lu’ Barbu și nene Gheorghe a lu’ Ghioarță – fiecare personaj fiind o punte vie între tradiție și memorie. O contribuție aparte o are și colecția de fotografii realizată în cadrul proiectului „Acasă, la origini”, de echipa Artografica, dar și o imagine semnată de Patricia Marina Toma, care surprinde rafinamentul și migala din spatele ouălor de dantelă.
„Ne-am dat seama, cu această ocazie, cât este de valoros și important proiectul nostru care activează și arhivează #MemoriaComunității”, spun reprezentanții muzeului.
Evenimentul organizat de Castelul Bran și Muzeul de Pânze și Povești din Mândra este mai mult decât o simplă expoziție: este o punte între lumi – între satul românesc autentic și vizitatorii moderni, între amintiri și prezent, între obiecte și povești vii.