Patrimoniul naţional dintre zidurile Cetăţii
Puţină lume ştie că muzeul dintre zidurile Cetăţii ascunde nişte valori inestimabile pentru patrimoniul cultural. Sunt câteva exponate atât de valoroase, încât nimeni nu a putut stabili vreodată preţul lor exact.
De altfel, nici nu importă prea mult, atâta vreme cât bunurile nu se află în circuitul civil, neputând fi vândute pe piaţă liberă.
Nu putem vorbi de o ierarhie a lor, care e cel mai valoros, aşa că ordinea prezentării este aleatorie. Sunt 3 exponate unicat.
Masca romană de paradă este unul dintre ele şi se află în muzeu din 1986, de când a fost descoperită accidental în timpul unor săpături la Cincşor.
Cincşorul a dat patrimoniului naţional încă o valoare, adică un altar triptic ce a fost al Bisericii Evanghelice din sat. Altarul a intrat în patrimoniul instituţiei muzeale în 1951 în urma unei donaţii şi datează din 1655.
Un al treilea exponat valoros este tezaurul numismatic descoperit la Părău. Are cel mai mare număr de emitenţi dintre cele existente în România, 28, şi conţine 5.372 de monede din argint.
(Cristina Cornilă)