Peste 300 de copii netrecuţi prin şcoală în Combinat

Nu ştiu să-şi scrie numele şi nu recunosc cifrele dacă le văd scrise. Sunt ignoranţi acum şi vor fi ignoraţi pe viitor de societate. N-au mers în viaţa lor la şcoală pentru că părinţii n-au considerat-o importantă. Ei sunt viitorul Făgăraşului, cei peste 300 de minori rromi, care, în ciuda vârstei pe care o au, n-au intrat nicicând într-o sală de clasă.

Alfabetizarea rromilor a intrat în atenţia viceprimarului. Sub comanda lui Cătălin Cîrje la finele anului trecut s-a făcut o razie în cartierul Combinat.

Au fost verificate toate locuinţele sociale ale Primăriei şi au fost descoperiţi cu acest prilej peste 330 de copii neşcolarizaţi deloc, deşi aveau anii sau chiar depăşiseră vârsta pentru începerea şcolii.

Statistica este alarmantă pentru municipiu, având în vedere că numai în locuinţele sociale au fost depistaţi atâţia!

copii nescolarizati

Potrivit primarului Sorin Mănduc, autorităţile caută soluţii să-i determine pe părinţii inconştienţi să-şi şcolarizeze copiii. ,,De exemplu, dacă va fi legal cu putinţă, de acum încolo părinţii care primesc ajutor social şi nu-şi dau odraslele la şcoală vor pierde aceşti bani. Cu ajutorul unui proiect european vom încearca în acest an alfabetizarea copiilor care, în ciuda vârstei pe care o au, nu au trecut niciodată prin băncile şcolii”, precizează edilul.

Gând la gând cu Radio Star

O campanie asemănătoare, privind abandonul şcolar, desfăşoară şi echipa Radio Star, reuşind până la această oră să implice în lupta împotriva acestui fenomen social mai mulţi factori decizionali la nivelul municipiului, printre care companii, fundaţii şi oameni de afaceri, despre care aţi putut citi în ultimul număr al ziarului.

Campania noastră, sub numele de ,,Luptă şi tu împotriva abandonului şcolar”, a plecat de la statistici puţin spus îngrijorătoare. Din evidenţele AJOFM Braşov reiese că 79% din şomerii zonei sunt fără studii medii. Pe la liceu au trecut doar 15% din ei. Grupa de vârstă din rândul căreia se înregistrează cei mai mulţi şomeri este cea de până la 29 de ani. UNICEF zice că 40% dintre românii de 15 ani sunt semianalfabeţi. România este pe primul loc în UE la abandonul şcolii. Unul din 5 adolescenţi renunţă la şcoală până la terminarea studiilor medii.

Stand-up
Dentistry Tour
Victoria Federal IFN
Reno Depo
Stihl
Proaspat Alb
Amanet King Onix
Florian Shaorma

Dar parcă toate astea nu sunt nici pe departe la fel de grave ca adevărul din ghetouri. Micuţii din Combinat nu au abandonat şcoala pe drum, nu au renunţat la liceu; ei nici nu ştiu cum arată o sală de clasă, o socotitoare, un abecedar sau un caiet dictando. Când vor creşte, nu-şi vor putea pune semnătura pe niciun act, pentru că nu ştiu cum arată literele din alfabet!

Adăpost de boschetari, nu de leneşi!

Un al proiect social în care doreşte să se implice administraţia locală în acest an este crearea unui adăpost pentru oamenii fără casă. Este oarecum situaţia copiilor rromi neşcolarizaţi văzută peste ani.

Primăria vrea acest centru pentru oamenii străzii, fără să-l transforme însă într-un adăpost de leneşi. Este declaraţia primarului Sorin Mănduc, care are în intenţie ca în 2015 să realizeze un adăpost pentru boschetari.
,,De primăvara până toamna va fi un spaţiu de igienizare a oamenilor fără adăpost, iar iarna se va transforma într-un adăpost pe timp de noapte. În nopţile geroase din acest an, cei 6 oameni ai străzii din Făgăraş au dormit într-o cameră din hotelul pieţei agro-alimentare”, spune edilul.

Ideea primarului a venit după ce Mănduc a găsit de curând un om fără casă dormind pe o tarabă de lemn din piaţa veche. Primarul l-a ridicat şi l-a dus la hotelul din piaţă.

Totuşi, centrul pe care îl are în intenţie pentru acest an nu trebuie să fie confundat cu ,,un adăpost de leneşi”, care să încurajeze venirea altora străini în municipiul nostru. Pentru început se va căuta pe raza oraşului un spaţiu disponibil, în care să fie amenajate duşurile şi încăperea de dormit, apoi se va întocmi un proiect pentru fonduri europene. Centrul nu va avea angajat permanent şi va funcţiona în subordinea Serviciului de Asistenţă Socială.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie