Postul Crăciunului, până în 24 decembrie

Ultimul post din acesta an, postul Crăciunului, a început duminică, 15 noiembrie, şi se va încheia după 40 de zile, şi anume pe 24 decembrie.

Postul nu este lăsat să omoare omul, obişnuia să spună preotul Sofian Boghiu (1912-2002), duhovnic ortodox și pictor bisericesc român.

pr Sofian Boghiu
pr. Sofian Boghiu (portret de Paul Mecet)

„Postul trebuie să fie luminat, consimțit de bună voie. Nu ţineţi post cu ciudă sau de frică, pentru că atunci stomacul resimte postul ca o mare suferinţă, iar mintea culege numai mătrăguna şi numai răutăţi. Dumnezeu vrea ca totul sa fie global, armonios; să postească şi trupul, dar să postească şi sufletul. Atunci e postul cu adevărat binefăcător. Să se bucure cele dinlăuntru şi să nu se revolte gura şi limba că le-am pus la post”, îi îndruma preotul pe credincioşi.

Conform tradiţiei, în timpul Postului Crăciunului, miercurea şi vinerea nu se consumă untdelemn şi nu se bea vin. Este însă dezlegare la peşte, la sfârşit de săptămână.

Victoria Federal IFN
Stihl
Mara Mares_parlamentare 2024
Monumente funerare
Dentistry Tour

Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă şi duminică între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie, credincioşii care postesc să poată mânca peşte.

Conform calendarului ortodox, dezlegare la peşte mai este şi în zilele de:

  • luni, 23 noiembrie, de ziua Sfântului Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea;
  • luni, 30 noiembrie, de ziua Sfântului Apostol Andrei şi a Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei;
  • joi, 3 decembrie, de ziua Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica;

În popor se spune că acest post a fost poruncit de Maica Domnului bătrânului Crăciun, pentru că a tăiat mâinile bătrânei Crăciunoaie, nevasta sa, care moşise pe Maica Domnului.


Apreciază
Distribuie