Primăriile Șercaia și Comăna, amendate de ISU pentru neregulile din școli
foto: bzb.ro
Primăriile comunelor Șercaia și Comăna au fost amendate cu câte 10.000 de lei, potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului, din cauza neregulilor constatate în unitățile de învățământ administrate de aceasta.
Ambii primari au achitat amenzile, deja, astfel că acestea au fost reduse la câte 2.500 de lei fiecare, conform legislației în vigoare, și promit că vor lua imediat măsuri pentru a remedia situațiile.
Sancțiunile au fost aplicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov, în urma unor controale efectuate de o echipă mixtă constituită printr-un ordin al prefectului județului. La Școala Gimnazială din Șercaia și Școala Gimnazială din Crihalma s-a constatat că nu sunt respectate condițiile de protecție și securitate împotriva incendiilor.
Primarul din Șercaia, Cristinel Paltin afirmă că, în vremea când s-au făcut investiții în imobilul în care învață astăzi elevii, legea era diferită. Edilul mai spune că va încerca să găsească sumele necesare, astfel încât să fie efectuate modificările impuse de lege și să obțină avizul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
„Proiectul de școală a fost făcut la vremea respectivă așa cum se făceau proiectele și nu avem sistem de detectare și alarmare la incendiu, atât lipsește. Întâi trebuie să facem sistemul, care presupune senzorii aceia și, probabil, conductele trase pe sus – ca să se declanșeze și stingere incendiului chiar dacă nu este nimeni în școală – și după aceea să înaintez iar documentația. Dar, din lipsă de fonduri, aștept să identific la o rectificare de buget sumele necesare pentru a lua și acest aviz”, ne-a declarat Cristinel Paltin.
Într-un răspuns transmis redacției noastre, primarul din Comăna, Viorel Grusea afirmă că „Școala Gimnazială din Crihalma corespunde din punctul de vedere al prevenirii și stingerii incendiilor, are aviz PSI, este dotată cu stingătoare și pichet, însă nu are autorizație de securitate la incendiu, drept pentru care primăria a fost amendată contravențional cu suma de 2.500 RON. Urmează ca în cel mai scurt timp posibil să facem toate demersurile pentru a obține și autorizația mai sus menționată”.
În timpul acțiunii echipei mixte, formată prin ordinul prefectului Marian Rasaliu, au mai fost verificate înainte de începerea anului școlar, alte 53 de unități de învățământ din 35 de localități din județ. Au fost aplicate 9 amenzi, în total, și mai multe avertismente.
Liviu Ardelean