PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile vor forma noul guvern. Ce plan are coaliția

sursa foto: Facebook/ Elena Lasconi

PSD, USR, PNL, UDMR și grupul minorităților au convenit să participe împreună la constituirea unui guvern și a unei majorități parlamentare pro-europene. Programul de guvernare urmează să fie discutat într-o comisie comună. În ce privește alegerile prezidențiale, în comunicatul partidelor care au participat la discuții se spune despre „susținerea unui posibil candidat comun”, informează HotNews.

„Astăzi, formațiunile pro-europene PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale anunță angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale”, se arată în comunicatul partidelor care au participat la discuțiile de la Palatul Victoria.

Pentru votul de învestire al unui guvern al celor patru partide este necesară obținerea a 234 de voturi de susținere în Parlament. Partidele pro-europene și minoritățile au împreună un număr de 304 parlamentari

Plan pentru reducerea cheltuielilor și a birocrației

Documentul menționează două priorități esențiale pentru partidele semnare:

„1.Începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european
În zilele următoare, cele patru partide și reprezentanții Minorităților Naționale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare și reforme și care va avea în vedere prioritățile cetățenilor României. Astfel, părțile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare și grupuri de lucru pe domenii de activitate.

Florian Shaorma
Primaria Mandra - Craciun 2024
Victoria Federal IFN
Dentistry Tour
Stand-up

Am convenit că este necesar un plan concret de eficientizare și de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației în administrația publică.

2.Creșterea ritmului actual de investiții și a reformelor din PNRR.
Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene își asumă această responsabilitate. Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituții și în clasa politică, prin bună guvernare, transparență în cheltuirea banului public și respect față de cetățean.”

Rezoluția pe baza căreia s-a ajuns la acordul de la Guvern

PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților naționale au semnat pe 4 decembrie, după primul tur al alegerilor prezidențiale, un pact pentru o coaliție pro-europeană și euroatlantică. În baza acestui acord, liderii celor patru partide au negociat această seară un posibil acord pentru formarea unui guvern din care să nu facă parte partidele extremiste.

Rezoluția adoptată după primul tur al prezidențialelor conținea patru puncte:

  1. Formarea unei coaliții pentru stabilitate și modernizare
    „Astăzi, am convenit asupra constituirii unei viitoare coaliții care să asigure stabilitatea guvernării și să implementeze măsuri concrete pentru modernizarea României, în beneficiul tuturor cetățenilor.”
  2. Reafirmarea parcursului european și euroatlantic al României
    „Ne reafirmăm hotărârea de a menține și consolida angajamentul României față de valorile și parteneriatele europene și euroatlantice, ca piloni ai securității și prosperității naționale.”
  3. Angajamentul pentru dezvoltare și reforme
    „Ne asumăm responsabilitatea de a evita izolarea internațională a României, de a susține un ritm solid al dezvoltării economice și de a proteja parcursul european al țării, absorbția fondurilor europene, a reformelor din PNRR, aderarea la spațiul Schengen și OCDE.”
  4. Apel către cetățenii României, indiferent că trăiesc în țară sau în afara granițelor
    Se referea la alegerile din 8 decembrie, care n-au mai avut loc în urma anulării primului tur: .„Facem un apel către toți cetățenii României ca, la viitorul scrutin electoral de duminică, 8 decembrie 2024, să meargă la vot. Să voteze informat și rațional, să aleagă România proeuropeană, democratică și sigură și să respingă izolaționismul, extremismul și populismul.”


Apreciază
Distribuie