Purolite Victoria oferă 30.000 de dolari pentru fapte bune
Purolite Victoria și-a propus să susțină inițiativele civice din Țara Făgărașului și pune 30.000 $ la dispoziția celor care vor să facă fapte bune pentru comunitatea lor, în 2019.
Producătorul de rășini schimbătoare de ioni a lansat programul „Laborator de fapte bune”, în cadrul unui eveniment desfășurat la Biblioteca publică din oraș, prin care va finanța proiecte din educație, sănătate, protecția mediului, cultură și sport. Acestea trebuie să vizeze populația Țării Făgărașului pentru a putea fi solicitate fonduri din suma de peste 120.000 de lei disponibilă. Evaluarea aplicațiilor va fi efectuată de către o echipă formată din membrii Consiliului de Administrație și ai echipei Purolite, pe baza formularelor care pot fi trimise de organizațiile neguvernamentale, aici.
Finanțările vor putea fi accesate în două sesiuni, cea de iarnă și cea de vară. Înscrierile proiectelor vor putea fi făcute începând cu 1 ianuarie, respectiv 1 mai 2019, iar câștigătorii vor avea la dispoziție cinci luni pentru implementarea acestora. Reprezentanții firmei menționează că procedura, supervizarea și raportarea nu sunt la fel de drastice ca în cazul proiectelor prin fonduri europene, spre exemplu.
Purolite Victoria a mai sponsorizat diferite activități până acum, însă, fără să fie evaluate și au fost întâmpinate probleme. Astfel, anul viitor va fi unul de tranziție.
„Sponsorizarea se va face direct, ca până acum, din partea companiei, doar că se va urmări această procedură de evaluare și sigur că lucrurile vor fi cât se poate de transparente de ambele părți. Noi am întâlnit anul acesta foarte multe proiecte depuse foarte târziu. Erau foarte frumoase, dar de foarte multe ori nu erau explicate clar – obiectivele sau impactul asupra comunității – și era foarte greu să iei o decizie. Uneori ajungeau să nu fie susținute, ne-am fi dorit să fim alături, dar nu aveam cum să înțelegem din preentările sau solicitările pe care le primeam, care uneori erau o hârtie A4 cu patru rânduri.
După primul an, în care vom vedea cum funcționează mecanismul, vom putea să adaptăm lucrurile. Deocamdată noi dorim să creăm o cultură a programării, a responsabilizării și transparenței în ceea ce privește sponsorizarea din partea companiei. Prioritate vor avea, cu siguranță, proiectele de educație și de protecție a mediului. Noi ne dorim foarte mult să construim o comunitate care să poată fi și în viitor un «platou» bun de recrutare pentru Purolite, care își dorește foarte mult să se dezvolte cu oameni din zonă”, ne-a declarat Daniel Șanta, purtătorul de cuvânt al companiei.
Firma încearcă astfel să determine o schimbare în bine în comunitate, să o dezvolte, să îmbunătățească viețile oamenilor din zonă și să asigure un trai mai bun generațiilor viitoare prin educație și acces la cunoaștere și cultură, susține conducerea acesteia.
Calendarul finanțării, condițiile de eligibilitate și criteriile de selecție pot fi consultate aici.
Liviu Ardelean