Râşniţă veche de 3500 de ani

învătătorul Constantin Gubernat

învătătorul Constantin Gubernat

Un învăţător din Comăna de Jos adăposteşte în ograda casei un exponat vechi de 3.500 de ani. Este o râşniţă pe care locuitorii acelei zone o foloseau pentru a măcina grăunţele de grâu prin anul 1500 înaintea erei noastre. Este probabil singurul om care deţine o piesă atât de veche în afara unui muzeu.

Învăţătorul Constantin Gubernat (82 ani) este comănarul care ştie cele mai multe despre istoria, geografia, toponomia şi viaţa socială a comunei sale. Ofiţer în rezervă, luptător anticomunist, consilier local, monarhist convins, maestrul Gubernat este un mare pasionat de istorie şi de Comăna. A dus în curtea sa râşniţa de grăunţe, nu numai pentru că este o piesă istorică şi unică, ci şi pentru valoarea ei sentimentală, fiind găsită pe raza comunei Comăna.

„Cu vreo 30 de ani în urmă în vechea vatră a satului din Gruiul Văcarului s-au făcut cercetări arheologice de către specialişti din Cluj şi Braşov. S-au descoperit locuinţe vechi, mai bine zis bordeie făcute din piatră şi lut. Exponatele au fost ridicate şi transportate spre conservare, fiind probabil prin muzee. Dar râşniţa n-a fost găsită atunci de arheologi, ci mai târziu când oamenii au făcut arături pe câmp şi au scos-o din pământ cu plugul. Eu m-am dus după ea şi am luat-o la mine acasă. Cu ea se măcinau boabe şi se făcea făină pentru cocă. Este dintr-o gresie şi este formată din două părţi, una concavă, alta convexă, iar la mijloc are o gaură. Oamenii băgau boabele în gaura de la mijloc şi cu un băţ, ca un mâner, învârteau piatra de deasupra, care prin apăsare le mărunţea”, explică învăţătorul.

Râşniţa din gresie era folosită cu un mileniu şi jumătate î.Hr., având la această dată cam 2.500 de ani vechime. Locul de unde a fost scoasă cu plugul şi cu tractorul – Gruiul Văcarului – se află pe drumul dintre Cuciulata şi Comăna, fiind o zonă mai înaltă înconjurată de braţele Oltului.

Dentistry Tour
Proaspat Alb
Zambete la cafea - Maria Visu
Stand-up
Victoria Federal IFN

Se crede că încă de atunci exista acolo civilizaţie, dovadă stând bordeiele şi obiectele de uz casnic ieşite la iveală în urma săpăturilor arheologice.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie