Recomandările ISU, în caz de viscol şi situații extreme
Şoferii care sunt surprinşi în trafic pe vreme rea şi pe viscol sunt sfătuiți să tragă pe dreapta şi să pornească luminile de avarie.
“Rămâneţi în autoturism până ce forţele de salvare vin să vă salveze.
Nu ieşiţi dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi”, se arată în comunicatul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, emis în urma instalării vremii capricioase.
Specialiştii susțin că distanţele sunt distorsionate de zăpada viscolită şi că o clădire poate părea că este aproape dar, de fapt, nămeţii mari de zăpadă pot face imposibilă înaintarea pe jos pentru a ajunge la respectiva clădire.
În caz de blocaj în trafic, şoferii sunt sfătuiți să pornească motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, e bine să se deschidă uşor o fereastră pentru ventilaţie. Pasagerii vor fi astfel protejați împotriva inhalării monoxidului de carbon.
Țeava de eşapament trebuie curățată periodic de zăpadă iar bateria maşinii trebuie protejată cât e posibil.
“Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea. Nu adormiţi. O persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare”, se mai arată în recomandările ISU.
În situații extreme, e important a se scrie mare pe zăpadă „SOS” pentru a atrage atenţia piloţilor care survolează zona în căutarea oamenilor blocați în nămeți.
Abia după ce viscolul a încetat şi este absolut necesar, oamenii sunt sfătuiți să părăsească maşina şi să continue drumul pe jos.
Reamintim că 7 județe ale țării sunt sub cod roşu, vineri, 6 ianuarie 2017: Buzău, Brăila, Vrancea, Ialomița, Constanța, Călăraşi şi Tulcea. Se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 km/h, zăpadă puternic viscolită și troienităiar vizibilitate ajunge spre zero.