Remedii din natură pentru astenia de primavară
Apare odată cu ivirea primilor ghiocei și totuși nu e semn bun. Astenia poate fi însă tratată în câteva săptămâni cu plante pe care nu e complicat să le găsiți. Unii spun că-i boală, alții că-i doar o stare de spirit, iar cei care i-au căzut pradă sunt pur și simplu prea obosiți ca să-i contrazică. Starea de melancolie și apatie care par să nu mai treacă nu e ceva neobișnuit în timpul primăverii. Specialiștii în medicină naturistă spun însă că afecțiunea, deși greu de diagnosticat, este cât se poate de reală și poate fi tratată în câteva săptămâni, cu ajutorul unor plante ușor de procurat.
Depresie ușoară și deficit de vitamine
„Am putea spune că este mai degrabă o creație a culturii populare și prea puțin a medicinei, pentru că nu are doar o cauză. Starea de oboseală accentuată, caracteristică asteniei, poate fi simptomul unei depresii ușoare, a imunității scăzute sau a unei deficiențe de vitamine și minerale”, arată medicul primar Alice Popescu, specializat în medicină generală, acupunctură și fitoterapie, la Institutul Național de Medicină Complementară și Alternativă. Efectul de energizare după care tânjește organismul la finalul sezonului rece se poate obține în mod natural, consumând plante-vitamină precum cătina sau urzicile. „Cătina este un medicament în sine. Conține vitamine liposolubile, care se absorb în sânge și poate fi preparată ca ceai, dar se găsește sub formă de sirop și chiar conservată în miere”, explică specialistul.
În cele mai multe cazuri, oboseala aparent fără motiv este semnul suprasolicitării ficatului. Cele mai la îndemână remedii sunt salatele verzi cu păpădie, cicoare, anghinare și rostopască. „Practic, curăță ficatul. Sunt plante cunoscute pentru acțiunea lor tonică, depurativă. La fel de bun este și untișorul sau leurda, lângă care putem să alăturăm o friptură”, este recomandarea medicului Alice Popescu.
Plantele sunt soluția perfectă pentru oamenii grăbiți, care nu au timp să cerceteze cauzele asteniei. „Și-atunci combinăm puțină cătină, pentru energie, și puțină sunătoare, pentru a combate starea de melancolie, și vedem că dintr-o dată ne simțim mai bine. (sursa doctorulzilei.ro)