Rezultate mai slabe la limba română, dar mai bune la matematică, la simularea Evaluării Naționale în județul Brașov

foto: freepik.com

Rezultate mai slabe la limba română, dar mai bune la matematică, la simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a în județul Brașov, potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean.

Dintre cei 4.831 de elevi care au susținut simularea la limba și literatura română, 3.265 au obținut medii peste 5,00, ceea ce reprezintă un procent de 67,58%. Acest rezultat marchează o scădere de aproape opt procente față de anul precedent. Distribuția notelor arată că cel mai mare procentaj, 16,56%, se regăsește în intervalul 7-8, cu aproape 5% mai puțin decât anul trecut. Trei elevi au reușit performanța de a obține nota 10 la această probă.

Progres semnificativ la matematică

În ceea ce privește matematica, rezultatele sunt considerabil mai bune față de anul trecut. Din totalul de 4.805 elevi care au participat la simulare, 3.573 au obținut note peste 5,00, ceea ce reprezintă un procent de 74,36%, cu 28 de procente mai mult decât în anul precedent. Se remarcă și o schimbare importantă în distribuția notelor: dacă anul trecut cel mai frecvent interval de note era 3-4 (21,19%), anul acesta maximul s-a mutat în tranșa 7-8, cu 20,48% dintre elevi obținând note în acest interval. 15 elevi au obținut nota maximă, 10, la această disciplină.

Pentru elevii care au susținut proba la limba maternă, procentul celor care au obținut note peste 5,00 este de 90,09%, cu aproape 6% mai mult decât în 2023. Totuși, niciun elev nu a reușit să obțină nota 10 la această probă. Doi elevi s-au evidențiat prin rezultate excepționale, obținând nota 10 la ambele probe principale. Aceștia provin de la Școala Gimnazială Nr. 5 Brașov și Colegiul Național “Andrei Șaguna” Brașov.

Scădere semnificativă a numărului de note sub 5,00

O veste îmbucurătoare este reducerea numărului de note sub 5,00 cu aproape 1.000 față de anul trecut. Această evoluție arată o îmbunătățire generală a nivelului de pregătire al elevilor.

Rezultatele obținute la simulare nu vor fi trecute în catalog decât la solicitarea expresă a elevilor sau părinților. Profesorii vor analiza aceste date și vor implementa programe remediale pentru a îmbunătăți performanțele elevilor înainte de examenul final.

În ceea ce privește admiterea la liceu, media de admitere va fi calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele Evaluării Naționale. Elevii care au susținut proba de limbă și literatură maternă vor putea opta pentru excluderea acesteia din calculul mediei generale de admitere.


Apreciază
Distribuie