România intră complet în spațiul Schengen. O etapă istorică pentru țara noastră
Miniștrii de interne din Uniunea Europeană au luat o decizie istorică joi, 12 decembrie 2024: România și Bulgaria vor adera complet la spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025. După ani de așteptare și de veto-uri repetate din partea Austriei și Olandei, cele două țări au renunțat la obiecțiile lor, deschizând astfel calea pentru integrarea completă a celor două state membre UE în spațiul de liberă circulație. Această etapă marchează o nouă eră pentru cele două state și cetățenii lor.
Potrivit președinției ungare a Consiliului UE, în cadrul ședinței Consiliului JAI s-a decis că ridicarea controalelor persoanelor la frontiera terestră internă cu și între România și Bulgaria va avea loc din prima zi a anului viitor. Decizia confirmă angajamentul Uniunii Europene de a include pe deplin România și Bulgaria în proiectul european. Pentru români, această aderare completă înseamnă facilitarea călătoriilor și a comerțului.
Această decizie vine în completarea celei din primăvara lui 2024, când România și Bulgaria au aderat la spațiul Schengen aerian și maritim. Deși eliminarea controalelor la frontierele interne terestre este un simbol important al apartenenței la Schengen, în primele luni vor fi implementate verificări aleatorii, pentru a asigura o tranziție lină și securitatea cetățenilor.
Decizia a fost salutată de oficialii europeni, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, scriind pe platforma X: „E gata. Este decis. Este meritat. Felicitări cetățenilor ambelor șări, care au muncit din greu pentru mult timp pentru asta. Un Schengen mai puternic semnifică o Europă mai sigură și mai unită.”
Iohannis: „Un drept bine meritat”
Președintele Klaus Iohannis a descris decizia drept „una așteptată de prea mult timp”. „Ne putem bucura în sfârșit de un drept bine meritat, dobândit legitim. Aderarea la Schengen e un pas firesc și necesar în consolidarea statului României de membru cu drepturi depline UE,” a declarat acesta.
Iohannis a subliniat beneficiile economice directe ale apartenenței la spațiul comun: „Eliminarea controalelor la frontiere înseamnă circulație mai rapidă și simplă, timp petrecut la granițe considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, astfel că vor crește competitivitatea produselor și serviciilor românești pe piața europeană. Acum investitorii străini vor vedea un avantaj în țara noastră.”