S-a deschis noul refugiu Scara din Munții Făgăraș

foto: Facebook/ Asociația Montană Carpați

Refugiul Scara din Munții Făgăraș a fost deschis astăzi, anunță Asociația Montană Carpați.

Acesta este amplasat pe locul vechiului refugiu, în Șaua Scării, la 2.146 metri altitudine, în vecinătatea Vârfului Negoiu (2.535 metri) și a Custurii Sărății, unul dintre cele mai expuse și dificile segmente din Munții Făgăraș. Construcţia este îmbrăcată în tablă cu panouri fotovoltaice, care pe timpul zilei devine un orologiu solar, iar noaptea o fereastră spre stele.

Noul refugiu are o suprafață de 36 mp, este delimitat de două zone funcționale – un vestibul și un spațiu comun cu loc de luat masa și dormit –, și va adăposti confortabil 15-18 persoane, dar poate depăși această capacitate când situația o va impune. Proiectul este rezultatul muncii de peste doi ani a unei echipe în care s-au suprapus roluri de arhitecți, ingineri, montaniarzi.

„Sperăm să-ți fie de folos montaniardule obosit, înfrigurat, prins de ploaie sau de vânt, să te ajute să-ți continui cu bine drumul! După o lună de lucrări în creastă și colaborarea a zeci de voluntari și parteneri, le mulțumim tuturor pentru sprijin! Ne bucurăm că Scara ne-a unit forțele, ca să-l putem da comunității! Te invităm să ne fii alături și de-acum încolo! Începem mentenanța, așa că dacă treci pe acolo și îți pare că ar trebui să intervenim undeva anume, scrie-ne un mesaj cu detalii. Între timp, cărările cele mai line să le avem cu toții! Vă lăsăm cadou o mică vizionare ghidată de colegul nostru Ovidiu Iordache, care a venit cu entuziasmul în desagă la toate întâlnirile despre proiect, încă de la începuturi (acum +2ani)”, spun reprezentanții Asociației Montane Carpați.

În 2018, vechiul refugiu a fost afectat de condiții meteo extreme și a fost complet distrus.

Mara Mares_parlamentare 2024
Victoria Federal IFN
Zambete la cafea - Maria Visu
Dentistry Tour
Proaspat Alb
Amanet King Onix

Cum arată refugiul Scara?

  • Scara se întinde pe 36 mp, împărțiți în două zone funcționale – un vestibul și un spațiu comun cu loc de luat masa și dormit. Refugiul poate adăposti confortabil 15-18 persoane, dar poate depăși această capacitate când situația o va cere.

 

  • Singura fereastra este la înălțime; finisajul pardoselii este din grătar metalic, pentru a preveni degradarea acesteia de la utilizarea colțarilor,  iar placările interioare sunt realizate cu HPL – plăci compacte rezistente la umezeală

 

  • Echipa AMC a avut în vedere ventilația, straturile materialelor și finisajele interioare, precum și autonomia panourilor fotovoltaice. 

 

  • Refugiul este prevăzut cu prize USB pentru încărcarea dispozitivelor electronice, camere de luat vederi, precum și cu diverși senzori care vor transmite date care vor ajuta în proiectele viitoare.

     

  • Refugiul a fost proiectat pentru specificul zonei, în funcție de datele de la stațiile meteo vecine și de la echipele Salvamont, dar și în funcție de direcția vântului sau de stratul de zăpadă.
  • Forma actuală este inspirată din tenta unui cort montan, cu o bază solidă și colțuri bine ancorate în pământ. El este amplasat perpendicular pe pantă, iar volumetric are două secțiuni: una transversală, aerodinamică și mai joasă, în N-E – marcată de direcția dominantă a vânturilor și alta mai zveltă în partea de S-V – determinată de fereastra orientată către sud. Astfel, refugiul devine un orologiu solar pe timp de zi și observator de stele în nopțile senine, cu vizibilitate din zona priciurilor.

Mai mult de-atât, conceptul Scării permite aerului din interior să fie încălzit treptat: în zona de dormit se va încălzi mai rapid, fiind mai joasă, cu volumul de aer mai mic, apoi se va încălzi și aerul din zona comună, mai înaltă.


Apreciază
Distribuie