Salvarea socială a micilor cerşetori
Copiii cerşetori ai Făgăraşului şi cei care provin din familii cu risc de abandon vor ajunge de pe stradă într-un centru social de zi. Sunt trei-patru clanuri la Făgăraş, adică familii cu numeroşi fii, nepoţi şi strănepoţi, a căror soartă este cerşitul. De la primii ani de viaţă! Aceste familii locuiesc în cartierul Combinat, iar urmaşii lor îşi fac viaţa prin parcările de la Kaufland, Lidl, Penny şi zona centrală a municipiului.
Primăria Făgăraş, prin Serviciul de Asistenţă Socială, vrea să să-i adune într-un centru de zi, cu scop educaţional, cu masă caldă şi paturi de dormit. Va pune umărul la salvarea socială a micilor creşetori şi Fundaţia Diakonia, iar întregul proiect se bazează pe fonduri externe bugetului local, respectiv bani europeni sau guvernamentali.
Întâi de toate, spaţiul
Totul este la faza de concept. Primăria trebuie să găsească un spaţiu potrivit pentru asta.
,,Ne vor trebui săli de clasă, dormitoare, o sală de mese, o bucătărie şi grupuri sociale. Centrul de zi se va adresa mai cu seamă copiilor preşcolari, proveniţi de pe străzi de la cerşit, precum şi din familii cu risc de abandon şi cu situaţie materială precară. Ei vor petrece câteva ore aici, vor lua o masă caldă, vor dormi şi vor desfăşura activităţi cu tentă educaţională, în prezenţa educatoarelor şi infirmierelor. În identificarea grupurilor ţintă ne vom folosi de chestionarele pe care le-a făcut pe anumite zone Primăria împreună cu Partida Romilor. Până acum au fost identificate astfel de cazuri pe străzile Negoiu şi Salcâmului şi în cartierul Combinat. Urmează cartierul Galaţi cu strada Prunului”, explică Bogdan Tafaln, şeful SPAS Făgăraş.
,,Dă-mi şi mie un leu!”
Centrul de zi va primi şi minori autişti sau cu sindromul Down, care vor fi priorităţile celor de la Diakonia. Fundaţia va fi şi cea care va căuta finanţare permanentă pentru funcţionarea centrului de la partenerii ei din Germania.
Astfel clanurile care îşi trimit pruncii la cerşit vor rămâne fără ,,obiectul muncii”, iar cerşetorii de azi vor fi şcolarizaţii de mâine.
În funcţie de cum vor fi obţinute fondurile pentru deschiderea lui, centrul socio-educaţional îi va primi pe micii beneficiari de anul acesta sau de anul viitor. Până atunci ei rămân copiii lui ,,Dă-mi şi mie un leu!”
(Cristina Cornilă)
O initiativa foarte buna din partea autoritatilor locale. De apreciat.Potentialul acestor oameni trebuie valorificat prin educatie.Pana cand ii vom privi ” de sus”?