Satul Boholţ, inspiraţie pentru pictori

A doua ediţie a taberei de pictură de la Boholţ s-a încheiat cu un vernisaj într-una din sălile muzeului „Valeriu Literat”, vineri, 5 iulie. Lucrările făcute de cei şapte pictori în casa inginerului Vasile Joantă de la Boholţ au putut fi admirate de toată lumea cu un minim simţ artistic şi chiar şi de necunoscători.

Tablourile conţin portrete cu chipuri arse de soare ale boholţenilor şi peisaje inspirate din lumea satului făgărăşean.

„Este al doilea an de când organizez tabăra de pictură. Anul acesta au venit pictori cunoscuţi din Galaţi, Bucureşti, Curtea de Argeş. După vernisajul de la muzeu picturile vor fi expuse prin diverse oraşe din ţară cum ar fi Galaţi, Tecuci, Bărcut, Bacău. Vor ajunge chiar şi în Belgia într-un orăşel numit Bocholt”, spune Vasile Joantă, boholţean la origini, care şi-a pus casa părintească la dipoziţia pictorilor doi ani la rând. Şi nu se va opri aici! După ce şi-a transformat şura şi grajdul în spaţii de cazare şi de inspiraţie pentru artişti, Vasile Joantă are de gând să facă acest lucru cel puţin până în 2017: „în 2015 se împlinesc 250 de ani de când există şcoala în Boholţ, iar în 2017 se împlinesc 700 de ani de atestare documentare a satului.”DSCN0598

Mara Mares_parlamentare 2024
Monumente funerare
Go Pro Infrastructure
Stand-up
Zambete la cafea - Maria Visu

De profesie inginer şi proaspăt absolvent de teologie, Vasile Joantă spune că nu se pricepe la pictat. Dar chiar dacă nu are talent la asta, are bună intenţie în promovarea satului natal. Spune că organizează tabara la Boholţ pentru a duce numele satului mai departe, pentru a-l face cunoscut printre străini. În fiecare an, tabăra de creaţie se încheie cu o expoziţie de pictură şi un catalog tipărit.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie